Kaj je ezoterika? Ezoterika, predvsem zahodna ezoterika, kakršno poznamo pri nas, izvorno izhaja iz 17. stoletja, ko smo v Evropi med seboj začeli združevati zamisli različnih filozofskih šol, ki so dajale poudarek proučevanju notranje dimenzije človeka. Ezoterika vključuje tudi gibanja, ki jih institucionalizirane religije niso sprejele, morda ste kot ljubitelji ezoterike že slišali za neoplatonizem, gnostiko (z začetka našega štetja in nekaj stoletij kasneje) in teozofijo (Helena Blavatska, ki je po bivanju na Tibetu v 19. stoletju zapisala prejeto znanje, na podlagi česar je nastalo gibanje) ali pa za prostozidarje in rozenkrojcerje, ki so bili v določenih krogih priljubljeni skozi zgodovino.


Ezoterika nekoč in danes


Nekoč je bila ezoterika bolj odrinjena na rob družbe in so se z njo ukvarjali predvsem tako imenovani mistiki in puščavniki, ki so se odmaknili od družbe in sami raziskovali svet in človeško bitje. Marsikatero ezoterično gibanje je tudi veljalo za heretično, ker se ni skladalo s sicer sprejetimi načeli. S pojavom New Age-a v drugi polovici 20. stoletja pa je ezoterika ponovno stopila v ospredje in začela nagovarjati širši krog ljudi, vse tiste, ki želijo raziskovati svojo notranjost skozi lastne notranje oči, iz nje pa lahko črpamo obilo znanja tudi za sodobni čas. Ravno zato, ker je danes duhovnost postala bolj subjektivna, stvar posameznika, nas tudi ezoterika nagovarja z različnimi pogledi na našo dušo, smisel, nastanek, življenjsko poslanstvo, o čemer se danes človek na veliko preizprašuje, pomemben koncept pa so postali tudi osebni uvidi in spoznanja, do katerih pridemo s pomočjo različnih tehnik, ki danes sodijo v ezoteriko in jih uporablja vse več ljudi. Ezoterika danes vsekakor obsega bistveno širše področje bivanja kot nekoč, saj se uporablja tudi pri osebnostni rasti, meditaciji in drugih duhovnih tehnikah ter gibanjih, ki iz nje črpajo navdih za svoje delovanje in premišljevanje. Ezoterika se ponekod tudi enači z duhovnostjo in postaja tudi sama vse bolj subjektivna ter odvisna od zornega kota. 

 

V rubriki knjig ezoterika priporočamo: Neskončna modrost Akaških zapisovPrebuditev jasnovidne energijeZnamenja od zgorajKnjiga o tabuju spoznanja, kdo steAmuleti in talismani za začetnike.

Ezoterika

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 29

Stran
na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 29

Stran
na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top