Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Franc Jožef

Na zalogi
SKU
9789612822194
Dodaj v primerjavo
Cena 29,95 €
Dodaj na seznam želja

Monografija slovenskih zgodovinarjev poglobljeno in na podlagi najnovejših odkritij predstavlja vladarja in stoletje, ki ga je »stari cesar« zaznamoval. Prvič boste lahko brali o tem, kakšen odnos je imel cesar do Slovencev, kako so njegovo vladanje dojemali slovenski intelektualci in preprosti ljudje, pa tudi o obiskih na Slovenskem, kjer je bil vselej prisrčno sprejet.

Monografija osvetljuje tudi njegovo življenje, odnos do zunanje in notranje politike, vere ter vlogo, ki jo je odigral med prvo svetovno vojno, in tudi vpliv njegove smrti na potek dogodkov.


V pričujoči monografiji se je deset slovenskih zgodovinark in zgodovinarjev namenilo prikazati zelo različne vidike vsakdanjega življenja ter obenem tudi političnega in uradnega delovanja Franca Jožefa, nemara najslavnejšega habsburškega vladarja. Obeleževanju stoletnice smrti enega najpomembnejših srednjeevropskih državnikov druge polovice 19. stoletja, ki je s svojimi političnimi odločitvami usodno zaznamoval potek slovenske zgodovine, se je tako lepo poklonila tudi zgodovinopisna stroka. Navdušenci nad preteklostjo pa smo s tem dobili pomembno in referenčno delo, ki bo v naslednjih desetletjih ohranjalo svojo relevantnost. 
Dr. Jernej Kosi 

Izdaja knjige Franc Jožef sovpada s stoto obletnico smrti sivolasega »očeta narodov «, ki je najdlje vladal na habsburškem prestolu. Uravnotežena mešanica prispevkov desetih avtorjev, ki pripadajo predvsem mlajši generaciji slovenskih zgodovinarjev, je podrobno popisala rodbinsko zgodovino, vladarjevo življenjsko pot ter izvrstno ujela duh tedanjega časa in srednjeevropskega prostora. Ob vladarjevi smrti je sicer ljubljanski Slovenec (22. november 1916) vzneseno zapisal: »Njegova plemenita, poveličana duša, ki je odšla v jasne višine, bo plavala kot duh zaščitnik nad Njegovo hišo in Njegovo državo.« Ne bi se mogli bolj zmotiti! S smrtjo človeka, ki je vladal več kot 50-milijonski državi in jo zapletel v prvo svetovno vojno, je monarhija ostala brez velikih upov za prihodnost. Franc Jožef jo je sicer popeljal na pot demokratizacije, s katero se osebno nikdar ni popolnoma poistovetil, toda domovina ga je preživela le za dve leti. In nič več! 
Dr. Renato Podbersič

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789612822194
Leto izdaje 2016
Število strani 272
Dimenzije 24,7 x 16,8
Vezava Trda
Izdal Mladinska knjiga Založba d.d.
Avtor Gregor Antoličič
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Franc Jožef
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Franc Jožef

Cena 29,95 €