Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Globalni minotaver - Amerika, Evropa in prihodnost svetovnega gospodarstva

Na zalogi
SKU
9789612821357
Dodaj v primerjavo
Cena 32,96 €
Dodaj na seznam želja

Janisa Varufakisa najbrž najbolje poznamo kot nekdanjega grškega finančnega ministra, ki je buril duhove Evrope s svojimi drznimi izjavami, pa tudi videzom in obnašanjem. Manj ljudi ga pozna kot visoko izobraženega intelektualca, matematika in ekonomista, akademika, publicista, blogerja in pisatelja. 

Preden je Janis Varufakis postal grški finančni minister v vladi Aleksisa Ciprasa in se spopadel z utrjenimi interesi evropskih političnih in kapitalskih elit, se je proslavil kot akademski ekonomist in javni intelektualec. V teh vlogah se ukvarja predvsem z zablodami ekonomske vede, kot jo predavajo in izvajajo na domala vseh svetovnih univerzah, ter z zgradbo in delovanjem svetovnega gospodarstva. 

Globalni minotaver, ki je prvič izšel leta 2011, dve leti kasneje pa še v novi in dopolnjeni izdaji, je najboljši povzetek njegovega raziskovanja. Varufakis nam prek prispodobe o kretskem Minotavru v značilno dostopnem jeziku predstavi in razloži zgodovino svetovnega gospodarstva od konca druge svetovne vojne do največje gospodarske in finančne krize po véliki depresiji. Stvor iz naslova so Združene države Amerike, ki so v prvem delu tega obdobja (»globalni načrt«) s svojimi presežki hranile preostanek sveta, v drugem (»globalni minotaver«) pa s svojimi primanjkljaji goltale njegove proizvode in kapital.

»Ta knjiga je ena redkih, za katero lahko rečemo, da je brezčasna in nujno potrebna.«
Terry Eagleton


»Obvezno domače branje za vse, ki mislijo, da o vzrokih zadnje finančne in ekonomske krize vedo že vse.«
Dr. Polona Domadenik, redna profesorica na Ekonomski fakulteti"[Leto 2008 je] zaznamovalo bistven prelom: življenje po njem bo namreč povsem drugačno, kot je bilo življenje pred njim. Če ostanemo pri prispodobah te knjige, lahko rečemo, da je v novi dobi po letu 2008 na eni strani zazevala velikanska praznina, na drugi strani pa se je pojavilo nekaj novega in grozečega: praznino je za seboj pustil globalni minotaver, ki nam je dal svet pred letom 2008 in nas nato privedel v zlom, pojavili pa so se njegovi oživljeni pomagači, ki so se po letu 2008 vrnili z okrepljeno močjo. Svet bližnje prihodnosti je torej svet, v katerem bodo po mili volji razgrajali minotavrovi pomagači, ki so se končno osvobodili njegovih muh."
(odlomek iz knjige)

 


"Varufakis v svoji knjigi na prefinjen in zanimiv način predstavi razvoj globalnega družbenoekonomskega sistema kot starogrškega Minotavra, ki je leta 2008 zatresel svet. Četudi se ne boste vedno strinjali z njegovim pogledom in predlaganimi rešitvami, boste v zgodbi uživali in ugotovili, da je mogoče celo najkompleksnejše makroekonomske pojave pojasniti preprosto in zanimivo. Obvezno domače branje za vse, ki mislijo, da o vzrokih zadnje finančne in ekonomske krize vedo že vse."
(Dr. Polona Domadenik, redna profesorica na Ekonomski fakulteti)

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789612821357
Leto izdaje 2016
Število strani 278
Dimenzije 16,0 x 24,0
Vezava Trda
Izdal Mladinska knjiga Založba d.d.
Avtor Janis Varufakis
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Globalni minotaver - Amerika, Evropa in prihodnost svetovnega gospodarstva
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Globalni minotaver - Amerika, Evropa in prihodnost svetovnega gospodarstva

Cena 32,96 €