Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Gorica je naša

Na zalogi
SKU
9789617018967
Dodaj v primerjavo
Cena 24,90 €

Gorica je naša, literarni prvenec Primoža Sturmana, je intrigantno čtivo. Zanesljivo pa ne le za ljudi, ki smo tako ali drugače povezani z Mediteranom, Trstom in Italijo, saj ne gre za lokalne vinjete.

Dodaj na seznam želja

Meje

Sturman se je že v prvencu pokazal in izkazal kot vešč opazovalec, spreten narativec in pisec, ki ob občutljivih temah zna držati distanco, da ga ne odnese v navijaštvo in patetiko, kar je ob zgodbah na vročih mejah vedno najtežje opravilo.

Primož Sturman je v njej zbral 11 kratkih zgodb, ki bralca popeljejo v vsakdanje življenje obmejnega človeka.

Kjer se v naravi stikata dve tektonski plošči, so pogosti potresi. Tudi tam, kjer se stikata dva naroda, slovanski in romanski, je ozemlje prav (p)osebnih potresov – prostor, kjer ima narodna identiteta samosvojo težo, ki določa družbeno in intimno življenje posameznika. Pripadnost, ki (si) jo ljudje ob meji dokazujemo iz dneva v dan, iz stoletja v stoletje. To je prostor, ki ga preko intimnih zgodb svojih literarnih prebivalcev ubeseduje Primož Sturman v zbirki enajstih kratkih zgodb.

To, kar avtor osvetljuje, so meje – meje med ljudmi zaradi različne politične in narodne pripadnosti ali generacijskih razlik, meje med mestom in podeželjem, med sodobnimi mladimi intelektualci, ki grizejo trd prekarni kruh in med ostarelimi kraškimi kmeti; meje, ki so prebivalcem vsiljene po politični volji, pa tudi meje intimnih svetov posameznikov.

To Sturman počne na prijetno svež način; spretno v zgodbe vplete tako zgodovino tržaških Slovencev kot tudi aktualno politično realnost: v zgodbah srečamo arbitražni sporazum, žice na meji, iznajdljivo švercanje blaga in duha čez mejo, sodobnega “zamejca” v Novi Gorici … Posebnost Sturmanovega pisanja je tudi “pogled z obeh strani” (posebno izrazito npr. v zgodbi Varuh meje), avtor ne prevzema vloge sodnika, s primerno distanco nam razkriva ozadja ravnanj literarnih oseb, njegovo vodilo je razumeti.

Pogosto pride v zaključku zgodbe do presenetljivega obrata, ki prevrednoti celotno zgodbo, kar je še ena prepoznavna odlika Sturmanovega pisanja. Atmosfero obmejnosti nam dodatno osvetli spremna beseda Jurija Hudolina, s pomenljivim naslovom Fizična in mentalna dezintegracija.

Posebno pozornost zasluži naslovna zgodba, v kateri je problem iskanja narodne identitete pripeljan do skrajnosti, do travme zgodovinskega spomina, kjer ni pomembno samo, kaj je naše, pač pa čigavi smo mi.

Osebni potresi življenja čez, ob in na meji so namreč tudi to: občutek, da človek postane nikogaršnji, da ne spada nikamor. Ali z besedami protagonista naslovne zgodbe: ”Celo poletje so me izzivali s tem, da sem Italijan, ker da prihajam izza meje, in hotel sem jim pokazati, da sem večji Slovenec od vseh skupaj.”

V srcih in glavah ljudi, ki nas tista rdeča črta na cesti med obema državama zaznamuje in zaposluje že več generacij, meja namreč živi naprej kot plevel, ki ne pozebe, pač pa se razrašča in jemlje hrano vsemu, kar je pri čezmejnosti lepo, ter se lahko preobrazi v nekaj patološkega – bolečino, ki se v skrajnih primerih spremeni v potrebo po psihiatrični obravnavi.

V Sturmanovem pronicljivem in navdušujočem knjižnem prvencu je tema obmejnosti in narodne zaznamovanosti obravnavana z veliko mero humorja, večkrat umaknjena v intimno ozadje literarnih oseb, v zbirki so tudi zgodbe z drugačno tematiko (Cena strojne ure, Jesen, Žigolo …), kjer gonilo protagonistov ni njihova narodnost.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789617018967
Leto izdaje 2018
Število strani 113
Dimenzije 14,5 x 19,5
Vezava Trda
Izdal Litera
Avtor Primož Sturman
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Gorica je naša
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Gorica je naša

Cena 24,90 €