Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Hipokrat je bil kuhar - Poti iz medicinskih in prehranskih zablod

na zalogi pri dobavitelju- dobava 5-7 dni.
SKU
978-961-93913-0-3
Dodaj v primerjavo
Cena 29,80 €
Nobena druga knjiga ne ponuja toliko celovitih, verodostojnih informacij, podkrepljenih z obilico znanstvenih dokazov najuglednejših znanstvenikov našega časa.  
Dodaj na seznam želja

Zdravje

Na začetku knjige boste spoznali, zakaj smo takšni, kot smo, kdo nas je "programiral" ter kdo zdaj nadzira naš um in kako. Izvemo, zakaj je občutek nemoči, nesposobnosti, nevrednosti le občutek in ne dejansko stanje. Vredni smo veliko več in zmoremo veliko več.

Neznanje, nezdrava navezanost in nesprejemanje so glavni vzroki zbolevanja. Šele takrat, ko se umsko osvobodimo, spoznamo, kakšne neverjetne moči imamo, in začnemo iskati prave informacije, se osvobodimo prepričanj in navad, ki omejujejo našo svobodo in ogrožajo naše zdravje.

Ko postanemo prepričani, da lahko z novimi informacijami kaj spremenimo, jih začnemo iskati. Takrat spoznamo resnično nemoč in moč farmacevtske in alternativne medicine. Spoznamo, da v državah, kjer veliko vlagajo v zdravstvo, državljani niso nič bolj zdravi.

Naša bolezen je za "varuhe zdravja" le dober posel. V knjigi boste našli osupljive podatke o lažeh in prevarah farmacevtsko-medicinske in prehranske industrije.

Ko imamo vedenje o tem, da nismo nemočni in da lahko sami skrbimo zase, da ne moremo pričakovati velikih koristi od drugih, se lahko naučimo, kako varovati svoje zdravje in kako najhitreje ozdraveti, če že zbolimo.

Pri tem je hrana odločilnega pomena. V knjigi je natančno opisano, katera hrana prispeva k našemu zdravju in kako to hrano pripravljati.

Zdravje ni odvisno zgolj od hrane, zato je v knjigi veliko prostora namenjenega premagovanju stresa, telesni aktivnosti, vplivom okolja (stanovanje, oblačila …).Iz knjige boste spoznali:

V knjigi boste med drugim izvedeli:

* zakaj smo takšni, kot smo, zakaj verjamemo v kar verjamemo, zakaj in kako lahko spreminjamo svoja prepričanja in svoje navade, ki upravljajo z našim življenjem,

* zakaj najpogosteje zbolevamo, kako bolezni preprečiti in pozdraviti, ustaviti ali vsaj močno upočasniti njihovo napredovanje,

* kaj lahko pričakujemo od sodobne in kaj od alternativne medicine,

* s kakšnimi metodami manipulacije prirejajo prehranske resnice in kaj so neizpodbitni dokazi nevtralne znanosti o hrani in njenem vplivu na zdravje,

* kako drugi dejavniki (stres, telesna dejavnost, misli in čustva, oblačila in drugo) vplivajo na naše zdravje,

* kako vse te informacije uporabiti za boljšo skrb zase in za svoje zdravje.

Ivan Soče

Ivan Soče je odgovoril na par vprašanje o njegovi knjigi. In kaj nam je Ivan Soče povedal o sebi? 

Zakaj ste se odločili napisati knjigo Hipokrat je bil kuhar? Od kod navdih zanjo?

Že vrsto let zbiram zanesljive informacije o zdravju in prehrani. Nabralo se jih je toliko, da je bil čas, da z njimi seznanim širši krog državljanov. Bilo je treba opozoriti na velike absurde: več kot vlagamo v zdravstvo, bolj smo bolni, in bolj kot nam predpisujejo in svetujejo, kaj naj jemo, debelejši in bolj bolni postajamo. Zaradi zdravljenja v svetu letno umre več kot milijon ljudi, še veliko več zaradi napačnega prehranjevanja. Bilo je treba opozoriti na iluzije, da zdravniki dobro skrbijo za naše zdravje in da prehranski strokovnjaki svetujejo zdravo prehranjevanje.

Pred leti sem imel predavanje za kuharje. Hotel sem jih navdušiti za pripravo zdrave hrane. Trdil sem in še danes trdim, da kuharji veliko močneje vplivajo na zdravje in na bolezen kot zdravniki. Spomnil sem jih na Hipokratovo misel: »Hrana naj bo vaše zdravilo.« Glede na odtujenost sodobne medicine in njeno podrejenost farmaciji, Hipokrat danes ne bi imel druge možnosti, kot biti kuhar, kajti le kuharji lahko zdravijo s hrano.

To pa ni knjiga o prehranjevanju. Je celovit pogled na našo osebnost, vzgojo, mite in iluzije, na neučinkovitost medicine, ki so ji na koncu dodana navodila, kako si lahko sami pomagamo, da ne zbolimo, bolezen pozdravimo, ustavimo ali upočasnimo. 

Kaj vas je pri pisanju najbolj navduševalo?

Navdušilo me je dejstvo, da imajo pomembni svetovni znanstveniki s področja vpliva hrane na zdravje, nutricionisti in zdravniki, biologi in kemiki, zelo podobna stališča o tem, kakšno je zdravo prehranjevanje. Zmedo vnaša prehranska industrija, tudi s svojim vplivom na politiko, šolstvo in medije.

Druga navdušujoča stvar je, da so za velike rezultate potrebne majhne spremembe. Naj zveni še tako neskromno, a sem prepričan, da za veliko večino državljanov zadošča le ena knjiga, to je seveda Hipokrat je bil kuhar, in nekaj sprememb v prehranjevanju in življenjskem slogu. 

Kaj je osrednje sporočilo knjige?

Vsak človek je sposoben razumeti, da je njegovo zdravje njegova skrb in vsak se v le nekaj dneh lahko nauči skrbeti za svoje zdravje. To, kar je posebna vrednost knjige, je razlaga, zakaj tega množično ne počnemo, zakaj in kako smo zmanipulirani. 

Kako sami skrbite za svoje zdravje?

Točno tako, kot je opisano v poglavju o zdravojedstvu. Skrbim za zdrave prehranske navade, manj se ukvarjam s posameznimi živili. Ne kadim, občasno popijem kozarček vina, martinija. Doma imamo vrt, malo telovadim. 

Kako izgledajo vaši tipični obroki (zajtrk, kosilo in večerja)?

Zajtrk je zelo različen. Ravnam se po občutku. Če nisem lačen, ne jem, zato pogosto do kosila pijem le vodo, včasih jem sadje (banane, jabolko, rozine, orehe), včasih domačo granolo, včasih ostanke večerje. Pri kosilu je skoraj obvezna bogata gosta zelenjavna juha z različnimi dodatki in tudi polna solata. Glavna jed je sestavljena iz osnovnega škrobnega živila (riž, krompir, kvinoja, testenine, bulgur, ajda, pira …), omake (špinača, grah, zelenjava) in kakšnega dodatka. H kosilu sodi sladica, ki jo pojem približno pol ure po kosilu, to so najpogosteje peciva, pudingi, sadje. Za večerjo so najpogosteje različni namazi, musliji, enolončnice, testenine ali jedi, ki so podobne tistim za kosilo, le v manjšem obsegu.

Kakšno je vaše mnenje o tradicionalni in na drugi strani klasični medicini?

Danes je vsaka medicina posel, umazan posel kot vsak drug. Mi pa naivno verjamemo v dobre, požrtvovalne, nezmotljive, uspešne zdravnike in zdravilce. V knjigi to obširneje dokumentiram in razkrivam to umazano stran. Moj fokus je na naročniku zdravstvenih storitev, torej bolniku, ki je naročnik in plačnik (čeprav ne plača neposredno, temveč preko davkov) zdravstvenih storitev. Zdaj je vse narobe: postali smo žrtve medicinske industrije, ki nas zdravi kakor in kadar sama hoče, nas pa so degradirali v objekt medinskega eksperimentiranja z zdravili vprašljive učinkovitosti in strahovitimi stranskimi učinki. Nobena sprememba zdravstvenega sistema ni povzročila manj bolnikov, zdravniki se ne bodo spreminjali v našo korist. Mi smo ključni, a se ne zavedamo svoje moči. 

Kako se je prehrana spremenila tekom zgodovine? Katere so najpogostejše napake pri prehranjevanju sodobnega človeka?

Prvič, jemo preveč. Število vnesenih kalorij se je povečajo za najmanj 10 odstotkov. Morda se to ne sliši veliko, a verjemite, da je. Vsak dan po 10 gramov več v enem letu znese nekaj kilogramov. Drugič, pojemo preveč nepotrebnega in škodljivega: maščob, holesterolske hrane, živalskih beljakovin, enostavnih sladkorjev, predvsem fruktoze. Tretjič, pojemo preveč industrijsko predelane hrane. To so tako vseobsegajoči in tako mogočni vzroki množičnega zbolevanja, da je vsakršna medicina popolnoma nemočna. 

Kaj bi svetovali ljudem, ki želijo vzeti zdravje v svoje roke? Kateri so prvi koraki, ki jih lahko in moramo narediti?

Knjigo sem zasnoval tako, da bralca vodim po korakih. Najprej spozna, zakaj je takšen, kot je, zakaj je v nekaj prepričan, zakaj nekomu verjame in kakšne so posledice. Potem ga informiram o vseh zablodah, v katerih živimo. To je prvi korak: vedeti, kdo smo, kako delujemo, kaj je prav in kaj narobe. V drugem koraku bralca opozorim na skromne zmožnosti zdravljenja sodobne medicine in o velikih prevarah farmacevtske industrije. Spoznati moramo, da zanašanje na medicinsko industrijo plačujemo z zdravjem in življenji. V tretjem koraku bralcu predstavim koncept zdravega načina življenja, predvsem zdravojedstva, obdelam pa tudi druge dejavnike zdravja: od stresa do strupov v oblačilih. Skratka, gre za celovito delo, kakšnega še nikjer nisem zasledil.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-93913-0-3
Leto izdaje 2015
Število strani 520
Dimenzije 16,5 x 23,0
Vezava Trda
Izdal Sitis
Avtor Ivan Soče
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Hipokrat je bil kuhar - Poti iz medicinskih in prehranskih zablod
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Hipokrat je bil kuhar - Poti iz medicinskih in prehranskih zablod

Cena 29,80 €