V vrečki ni artiklov.
Intuicija - Védenje onkraj logičnega mišljenja

Intuicija

Intuicije se ne da pojasniti znanstveno, saj je neznanstvena in nerazumna. Je nekaj, kar presega um. Je nekaj, kar ne izvira iz uma. Je nekaj, kar izvira iz točke, ki se je um sploh ne zaveda. Lahko jo občuti, ne zna pa je pojasniti.

Intuicija omogoči, da človek postane moder – temu lahko rečete razsvetljenje, prebujenje; gre zgolj za različni poimenovanji modrosti. Modrost izvira iz srca in ni stvar intelekta. Modrost izvira iz skrajnih globin vaše biti, ne iz glave.

Intuicija prinaša smisel, obilje, radost, blagoslove. Razkrije vam skrivnosti obstoja, prinaša izjemno tišino, spokojnost, ki je nič ne more zmotiti in vam je nihče ne more odvzeti. Ko se razcveti, ko postane nenehno dostopen vir, lahko zaprete oči in se ji prepustite. Vedno vas bo usmerila pravilno. Je vaš notranji vodnik. Ko začne delovati, ne potrebujete nobenega zunanjega guruja, ki bi vam svetoval.

Intuicija vas vodi samo k vam. Ni odvisna, nima potrebe po drugem; od tod njena lepota, svoboda in neodvisnost. Intuicija je vzvišeno stanje, ko ne potrebujemo ničesar. Tako polna sebe je, da ni prostora za kar koli drugega.

Kot pravi Osho, ko bo vaša intuicija začela delovati, boste prvič zares postali človek.

Intuicija je samo zrcalo. Ne ustvarja ničesar, samo odseva. Odseva, kar je.


Intuicija predstavlja drugačno raven dogajanja, ki sploh ni povezana z umom, čeprav ga lahko prepoji oziroma vpliva nanj.

Zavedati se je treba, da lahko višja resničnost prodre v nižjo resničnost, nekaj, kar je nižje, pa ne more prodreti v nekaj, kar je višje. Intuicija torej lahko vpliva na um, ker je višja, um pa ne more vplivati na intuicijo, ker je nižji.

Tako kot lahko vaš um prepoji telo, telo pa ne more prepojiti uma. Vaša bit lahko vpliva na um, um pa ne more vplivati na bit.

Če se poglobite v bit, se morate ločiti tako od telesa kot od uma. Ne moreta namreč vplivati na pojave na višjih ravneh.

Ko vstopate v višjo resničnost, je treba opustiti nižji svet dogajanj.

Višjega in nižjega ni mogoče pojasniti, kajti na teh ravneh pojasnila ne obstajajo; so nepomembna. Ampak um lahko občuti vrzel, lahko jo prepozna. Lahko spozna, da se dogaja nekaj, kar ga presega. Če mu to uspe, mu uspe veliko.

Ampak um lahko tudi zavrne, kar se dogaja. Ko govorim o navzočnosti ali odsotnosti vere, imam v mislih prav to. Če se vam zdi, da to, česar ni mogoče pojasniti razumsko, ne obstaja, ste »nevernik«. Še naprej vztrajate na nizki ravni uma in ste pripeti nanjo. Takrat ne omogočate skrivnosti in ne dovolite, da bi vas intuicija nagovorila.

Tako ravna razumnik. Ta ne vidi niti, da je prišlo nekaj od onkraj. Če delujete na podlagi uma, ne omogočite višjega; zanikate ga in rečete: »Saj ne more obstajati. Gotovo gre za mojo domišljijo; najbrž sanjam. Če zadeve ne morem razumsko dokazati, je ne nameravam sprejeti.« Takšen um se zapre. Omeji se na dokazovanje, intuicija pa ne more prodreti vanj.

Ampak razum lahko uporabljate tudi, ne da bi bil vaš um zaprt. Takrat ga uporabite kot orodje in ostanete odprti. Dojemljivi ste za višje; če nekaj pride, ste pripravljeni sprejeti to.

Takrat vam um lahko pomaga. Opazi, da »se dogaja nekaj, kar me presega«. Lahko vam pomaga razumeti to vrzel. Onkraj tega lahko um uporabimo za izražanje – ne za pojasnjevanje, ampak za izražanje. Buda ne »pojasnjuje« ničesar. Izraža,a ne pojasnjuje.

Vse Upanišade izražajo, ne da bi pojasnjevale. Pravijo: »To je tako, tisto je takšno, dogaja se to. Če hočete, lahko vstopite. Ne stojte zunaj – nekdo, ki je notri, ne more ničesar pojasniti tistemu, ki je zunaj. Zato vstopite – postanite nekdo, ki ima dostop do notranjosti.«

Četudi vstopite, vam stvari ne bodo pojasnjene; spoznali jih boste in jih občutili. Um si lahko prizadeva razumeti, vendar mu je usojen poraz. Višjega ni mogoče skrčiti na nižje.

Vir: Govori.se

Osho

Oshove knjige so nastale kot transkripcije njegovih številnih predavanj in odgovorov na vprašanja publike. V knjigi se tako odraža pogovorni ton in humornost, katere se je Osho posluževal za ponazoritev svojih razmišljanj. 

Osho se je rodil v Indiji. Že od ranega otroštva je bil uporen duh, ki je hotel resnico doživeti sam, namesto da bi pobiral znanje in prepričanja drugih. Po razsvetljenju v 21. letu starosti je dokončal univerzitetni študij in več let poučeval filozofijo na Univerzi v Jabalpurju. Prepotoval je Indijo, govoril na shodih, izzival ortodoksne verske voditelje na javnih polemikah in postavljal tradicionalna prepričanja pod vprašaj. Ob koncu 60. let je začel razvijati svojo tehniko dinamične meditacije. Sodobni človek, je dejal, je tako obremenjen z zastarelimi tradicijami preteklosti in stiskami sodobnega življenja, da mora najprej iti skozi globok očiščevalen proces in se šele potem lahko nadeja, da bo odkril brezmiselno, sproščeno stanje meditacije.

Živel je v Indiji, zaradi zdravstvenih težav se je preselil v ZDA, kasneje je bil zaradi nesoglasij z lokalnimi oblastmi zaprt in zaradi zdravstvenih težav izpuščen, da se preseli nazaj v Indijo, kjer je po štirih letih umrl. Po svetu je bilo ustanovljenih več kot 500 centrov njegovih privržencev. Njegovi govori učencem in iskalcem z vsega sveta so objavljeni v več kot 700 knjigah in prevedeni v več kot 30 jezikov. Mednarodna Oshojeva skupnost v Pooni v Indiji je največje svetovno središče za meditacijo in osebno rast.

»Nihče ni višji in nihče ni nižji, nihče ni večvreden, nihče manjvreden. Vsakdo je neprimerljivo edinstven.«

»Ko ste enkrat čisti in jasni, potem vidite neznansko ljubezen, ki se zliva k vam od vsepovsod.«

Tukaj pa ne spreglejte še ostalih knjig avtorja.

9789616950770 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/i/n/intuicija_-_vedenje_onkraj_logicnega_misljenja.jpg 9789616950770
19.9 EUR 2021-08-02 Zaloga: Na zalogi

Intuicija - Védenje onkraj logičnega mišljenja

Intuicija - Védenje onkraj logičnega mišljenja Osho

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 99 zlatnikov = 0,99 €.
Intuicije se ne da pojasniti znanstveno, saj je neznanstvena in nerazumna. Je nekaj, kar presega um. Je nekaj, kar ne izvira iz uma. Je nekaj, kar izvira iz točke, ki se je um sploh ne zaveda. Lahko jo občuti, ne zna pa je pojasniti.
Cena: 19,90 €

Podrobnosti artikla Intuicija - Védenje onkraj logičnega mišljenja

ISBN 9789616950770
Leto izdaje 2017
Število strani 169
Dimenzije 14,0 x 22,0
Vezava Mehka vezava
Izdal Založba Primus
Avtor Osho

O avtorju Intuicija - Védenje onkraj logičnega mišljenja

Osho

Osho

Osho je eden najbolj znanih in najprovokativnejših duhovnih učiteljev našega časa. Sprva je v sedemdesetih letih 20. stoletja pritegnil pozornost mladih na zahodu, ki so želeli doživeti meditacijo in preobrazbo. Več kot dve desetletji po njegovi smrti leta 1990, se vpliv njegovih naukov še naprej širi in najdeva iskalce vseh starosti v tako rekoč vseh državah sveta.  

Več o Osho

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).
Intuicija - Védenje onkraj logičnega mišljenja

Oglejte si tudi