V vrečki ni artiklov.
Islam in bližnji vzhodi (Časopis za kritiko znanosti, št. 252)

Tematska številka Časopisa za kritiko znanosti Islam in Bližnji vzhodipodaja vpogled v sodobne teorije, ki prevevajo politično, družbeno in kulturno realnost islama in imenu navkljub od nas še kako oddaljenega Bližnjega vzhoda.

Zbrani prispevki domačih strokovnjakov in prevedeni prispevki tujih pokrivajo nekatere temeljne topike, ki prevevajo tisto, kar utečena govorica poimenuje z izrazom arabsko-islamski svet, ki je vselej že razcepljen na sekularno in sakralno fenomenalno razsežnost: zgodovina islama kot kulture in civilizacije; klasična in sodobna arabska literatura; filozofija arabskega jezika; obravnava tolerance med muslimani, judi in kristjani; etika in estetika glokalnega kulturnega boja na primeru knjige Palestinski sprehodi Raja Shehadeha; refleksija feminizma in ženskega vprašanja v Turčiji; množične arabske vstaje v kontekstu razmerja med Izraelom in Palestino; politična realnost iranskega jedrskega programa; nenazadnje pa tudi dekonstruckcija islamskega fundamentalizma in terorizma, te nemara najbolj trdovratne zahodne etikete.

Zbornik tekstov neizogibno pade v kontekst t.i. arabske pomladi (termina, ki je sicer izjemno dvoumen in vsaj nekoliko problematičen), tako kot bi pred desetletjem, v času terorističnih napadov 9/11, padel v kontekst vprašanja radikalnega islamizma. V tem oziru se nočemo vzdigniti nad zgodovino, marveč se še kako globoko potopiti vanjo, v naš zgodovinski trenutek, če naj ima pričujoči zbornik med drugim tudi pretenzijo postati dokument svojega časa.

57842 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/i/s/islam.jpg
12.9 EUR 2021-03-12 Zaloga: Na zalogi

Islam in bližnji vzhodi (Časopis za kritiko znanosti, št. 252)

Islam in bližnji vzhodi (Časopis za kritiko znanosti, št. 252) Več avtorjev

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 64 zlatnikov = 0,64 €.
Številka je nastala kot odmev bolj ali manj daljnih klicev po svetu, ki je dolgo obstajal na robu intelektualnega in siceršnjega zanimanja, njegov namen pa je podati vpogled v sodobne teorije, ki prevevajo politično, družbeno in kulturno realnost islama in imenu navkljub od nas še kako oddaljenega Bližnjega vzhoda. Publikacija je torej posvečena akademskemu proučevanju islama in Bližnjega vzhoda.
Cena: 12,90 €

Podrobnosti artikla Islam in bližnji vzhodi (Časopis za kritiko znanosti, št. 252)

ISBN Ne
Leto izdaje 2013
Število strani 204
Dimenzije 17,0 x 24,0
Vezava Mehka vezava
Izdal Študentska založba
Avtor Več avtorjev

O avtorju Islam in bližnji vzhodi (Časopis za kritiko znanosti, št. 252)

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).