V vrečki ni artiklov.

Jesper Juul

Jesper Juul je danski družinski terapevt, predavatelj in avtor, pa tudi oče in dedek, ki je že tri desetletja eden vodilnih avtorjev v razpravi o vzgoji otrok ter samosvoj in odločen zagovornik novih in boljših pristopov. Je avtor številnih knjig s področja družinskega življenja. 

Njegova prva knjiga za starše in nasploh odrasle »Kompetentni otrok« je prevedena v trinajst jezikov in razprodana v več kot 250.000 izvodih. Med skandinavskimi starši še danes, desetletje po izidu, velja za »biblijo«.  

Juulov slog je daleč od akademskega, vendar ni v njem prav nič populističnega, površnega ali površinsko všečnega, še manj dogmatičnega. Je jasen, natančen in konkreten, obenem pa navdihuje s preprostostjo kratko malo življenjske modrosti.  

Jesper Juul je soustanovitelj Kemplerjevega inštituta, katerega je med letoma 1997 in 2004 tudi vodil. Kemplerjev inštitut je največje in najstarejše evropsko središče za podiplomsko izobraževanje, usposabljanje in supervizijo družinskih terapevtov, kjer Juul še vedno sodeluje kot predavatelj in supervizor. Trenutno poučuje predvsem v Skandinaviji, Nemčiji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Kot prostovoljec je delal z begunci in vojnimi veterani na področju Hrvaške in BiH, kjer še vedno svetuje lokalnim nevladnim ustanovam.  

Jesper Juul pomaga staršem, da razvijejo dejavno in čvrsto kompetenco voditelja družine, ki namesto moči uporablja dialog.

Jesper Juul

Jesper Juul se je rodil 18. aprila 1948 v Vordingborgu na Danskem. Otroška leta je Jesper Juul preživel tam, pa tudi v Herningu in Ebeltoftu, v družbi s starši in bratom Petrom. V prostem času se je Jesper Juul ukvarjal z atletiko in badmintonom, hodil k tabornikom in v gozdovih okrog Ebeltofta in Molsa proučeval ptice.

Po maturi na javni srednji šoli v Ebeltoftu si je Jesper Juul na ladji OK Cambodia, ki je plula do Daljnem vzhodu, našel delo kot natakar in kuharski pomočnik. Po tem je kot zidar pomagal graditi pristanišče za parnike v Ebeltoftu, nakar je delal v hotelu White House kot pomivalec posode, nato za blagajno in kot točaj.

Leta 1966 se je Jesper Juull vpisal na učiteljski kolidž v Marselisborgu in štiri leta pozneje diplomiral, osredotočen na temi zgodovina in religija. Po zaslugi čudovitega profesorja religiologije - teologa Schmidta Hansena - je Jesper Juul obenem začel na univerzi v Arthusu študirati zgodovino idej. Tam je dobil za mentorja prof. Johannesa Sløka in užival v napeti interakciji med filozofijo, politiko in zgodovino religije. Prvi del študija je Jesper Juulzaključil z nalogo o razpravi med Martinom Lutherjem in Erazmom Roterdamskim o »svobodni volji«.

Študij si je Jesper Juul deloma plačeval z zaslužkom od počitniškega dela v Nemčiji, kjer je delal kot natakar, in od objav recenzij otroških knjig v nekem lokalnem časopisu, proti koncu študija pa je delal tudi kot nočni čuvaj v Bøgholtovem centru za mladostnike v Vibyju na Danskem.

Naslednjih nekaj več kot tri leta je Jesper Juul v Bøgholtu delal kot učitelj in socialni delavec in odkril, kako nujno je dejavno delati z vso družino, ne samo z otrokom. Na nekem seminarju je spoznal ameriškega psihiatra in družinskega terapevta W. Kemplerja in danskega pedopsihiatra Mogensa A. Lunda, ki sta postala njegova učitelja, terapevta in prijatelja.

Nato je Jesper Juul še z dvema dobrima kolegoma iz Bogholta devet let delal v centru za mladostnike Arhus in sicer s skupinami samohranilskih mater; v tem času se je Jesper Juul začel usposabljati v družinski terapiji, in sicer na Danskem, Nizozemskem in v ZDA. Obenem je ob podpori in superviziji Mogensa Lunda in njegove žene Lis Keiser začel delati samostojno kot skupinski terapevt in usposabljati osebje - zadnje predvsem na eksperimentalnih psihiatričnih oddelkih in pri raznih projektih za odvisnike.

Leta 1979 se jim je zdelo, da je prišel čas, ko je treba ustanoviti inštitut, namenjen podiplomskemu izobraževanju v take vrste družinski terapiji, kakršno je razvijal in opisoval Kempler, in tako so pod njegovim vodstvom ustanovili Kemplerjev inštitut.

Čez nekaj let je Jesper Juul po seriji naključij postal vodja Kemplerjevega inštituta Skandinavije, ki se mu je posvečal vse odtlej v želji, da bi naše delo cvetelo in se razvijalo.

Jesper Juul osebno vidi pomemben del svoje vloge v tem, da omogoča širjenje temeljnih vrednot, zamisli in izkušenj, ki jih zastopa inštitut, tako med skupinami strokovnjakov, ki se jim terapevtske kompetence običajno ne priznavajo, kakor tudi laikom - najprej in najbolj pa staršem.

Prvič se je Jesper Juul poročil l. 1971. Leta 1973 se mu je rodil sin Nicolai, poročen pa je bil do l. 1990.

Leta 1991 se je poročil s Suzano, po rodu iz Zagreba na Hrvaškem, ki ga je med drugim pripravila do tega, da približno 3 mesece na leto posveti prostovoljnemu delu z begunci, vojnimi veterani in na področju podiplomskega izobraževanja hrvaških in bosanskih strokovnjakov. Obenem je svetoval in pomagal pri razvoju mnogim lokalnim nevladnim organizacijam.

Januarja 2004 je Jesper Juul odstopil z mesta poslovnega in kliničnega direktorja Kemplerjevega inštituta in tako poskrbel za harmonično generacijsko menjavo. Vezi z inštitutom je ohranjal kot predavatelj in svetovalec in upal, da mu bo to uspevalo tudi v prihodnje, medtem ko je Jesper Juul vzporedno vodil svoj najnovejši projekt: Familylab International.

Jesper Juul je preminil 25. julija 2019. 

Dela Jesperja Juula: Še vedno se ljubiva, Od krušnih do bonus staršev, Od vzgoje do odnosa, Vodja krdela, To sem jaz! Kdo si pa ti?, Družine s kronično bolnimi otroki, Hura, gremo jest!, Družine z najstniki, Družinske vrednote, Komeptentni otrok ...

Intervjuji z Jesper Juulom (v nemškem jeziku): 

* Zaradi poslušnosti vam je slabo

* Kompetentni otrok

* Komu pripadajo vaši otroci?

* Biti in ostati moški in oče

Naraščajoče Padajoče
po strani

Naraščajoče Padajoče
po strani