V vrečki ni artiklov.
Joga zelišč - Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu

Daleč v zgodovini so ljudje globoko spoštovali rastlinsko kraljestvo. To pa ni pomenilo praznovernega čaščenja, pa tudi ne zgolj občutljivosti za lepo, temveč zavestno dovzetnost za moči, ki nam jih ponujajo rastline.
 
Da bi lahko razumeli ajurvedski pristop k zeliščem, moramo razumeti osnovi sistem ajurvede, ki je popolna zdravilska znanost in vključuje fizične, psihološke in duhovne vidike življenja. K zeliščem pristopa skozi znanost o njihovi energijski vrednosti. Lastnosti rastlin sistematično opisuje glede na okus, elemente, ogrevalne ali hladilne učinke, učinek po prebavi in druge posebne učinkovine, ki jih morda imajo.
 Joga zelišč ni samo preprost in uporaben vodnik po temeljnih ajurvedskih načelih, pač pa skrbna sistematizacija najbolj uporabljanih zahodnih zelišč skozi optiko teh načel. Vsebuje tudi opise najbolj znanih kitajskih in posebnih ajurvedskih zelišč. Omenja več kot 270 zdravilnih zeli, 180 pa opisuje podrobneje.
 
Zelišča uporabljamo kot “posebno hrano”, ki služi odstranjevanju presežkov in krepitvi primanjkljaja. Njihovo osnovno delovanje je spodbujanje točno določene organske funkcije.
 Bolezen ne nastopi kot naključen pojav, temveč ima točno določene vzroke. Je neravnovesje energije živcev, ognjene energije in hranljive energije.
 
Za učinkovito uporabo zelišč je nujno poznavanje edinstvene konstitucije posameznika in specifične narave bolezni. Zahodni medicini in zahodnemu zeliščarstvu primanjkuje to vedenje. Enaka bolezen se lahko pojavi pri različnih konstitucijah, in kot takšno jo moramo obravnavati različno.

Ajurvedska medicina vedno poudarja veščine kuhanja s pravimi začimbami. Priprava hrane in zeliščarstvo skupaj sestavljata kombinacijo, ko lahko rečemo, da tako pripravljena jed ni kosilo, ampak zdravilo. To pa je za zdravje in dobro počutje bistveno.
 
Prvič imamo na razpolago izjemno uporaben ajurvedski priročnik, ki bi za celotno zahodno zeliščarstvo lahko pomenil tudi velik premik v smeri večje učinkovitosti. Vsak, ki ga zanimajo zelišča, naj skrbno prouči to knjigo, ne glede na to, ali ga zanima zahodno zeliščarstvo, tradicionalno kitajsko zeliščarstvo ali ajurvedska medicina.
 
Joga zelišč je sijajen prevod starodavnih ajurvedskih načel in pogledov za sodobno pojmovanje in razumevanje. Avtorja sta uspela kompleksno znanost skrčiti in vešče preplesti s spoznanji zahodnega zeliščarstva in sodobne medicine. Premišljeno zasnovan priročnik, z izčrpnimi opisi posameznih rastlin je zanimiv in informativen za izurjenega zeliščarja, hkrati pa tudi dostopen za bralca, ki se z ajurvedo srečuje prvič. Tudi bralec z zadržki se bo ob navdihujočem branju prepričal o neverjetni aktualnosti ajurvede in ključnosti sinteze različnih sistemov zdravljenja.

978-961-6372-79-4 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/7fcb6c8101ee80c32a9da7dd78e8d271/j/o/joga-zelisc.jpg 978-961-6372-79-4
24.9 EUR 2021-12-04 Zaloga: Na zalogi

Joga zelišč - Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu

Joga zelišč - Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu David Frawley

Daleč v zgodovini so ljudje globoko spoštovali rastlinsko kraljestvo. To pa ni pomenilo praznovernega čaščenja, pa tudi ne zgolj občutljivosti za lepo, temveč zavestno dovzetnost za moči, ki nam jih ponujajo rastline. Da bi lahko razumeli ajurvedski pristop k zeliščem, moramo razumeti osnovi sistem ajurvede, ki je popolna zdravilska znanost in vključuje fizične, psihološke in duhovne vidike življenja. K zeliščem pristopa skozi znanost o njihovi energijski vrednosti. Lastnosti rastlin sistematično opisuje glede na okus, elemente, ogrevalne ali...
Cena: 24,90 €

Podrobnosti artikla Joga zelišč - Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu

ISBN 978-961-6372-79-4
Leto izdaje 2013
Število strani 291
Dimenzije 15,0 x 21,0
Vezava Trda vezava
Izdal Orbis
Avtor David Frawley

O avtorju Joga zelišč - Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu

David Frawley

David Frawley

David Frawley je ameriški hindujski učitelj in pisatelj. Napisal je številne knjige o temah, ki segajo do hinduizma, joge, ajurvede in vedske astrologije. Njegova dela so bila priljubljena med ljudmii. Leta 2015 ga je indijska vlada počastila s Padmo Bhushan, tretjo najvišjo civilno nagrado v Indiji. Opisali so ga kot ugledno osebnost gibanja Hindujstva, številni znanstveniki pa so ga označili tudi za hindujskega ideologa. 

Več o David Frawley

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).