Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Kako sem odraščal v vojni in svobodi

Na zalogi
SKU
978-961-91185-3-5
Dodaj v primerjavo
Cena 7,99 €
Dodaj na seznam želja

Že v mladih letih sem rad bral. Najraje takratno mladinsko revijo "Naš rod" in Seliškarjeve mladinske povesti. Doma pa smo že od nekdaj imeli vse Slovenske večernice in Mohorjeve koledarje od konca 19. stoletja naprej. Zvesti naročnik nanje, moj ded, jih je dal vse celo vezat v knjige. Med okupacijo nam je nekdo zanje ponujal za tiste čase lepe denarce, pa jih moja starša kljub stiski nista hotela prodati. In tako je to čtivo še naprej ostalo na dosegu mojih rok.

Zgodaj sem tudi sam poskusil kaj napisati. Še kot šolar sem v letih med drugo svetovno vojno pričel pisati dnevnik o vsem, kar se je dogajalo v moji okolici. Napisano sem kasneje kot odraščajoči mladenič še kdaj prebral, zato mi je vse ostalo tako živo v spominu. Na žalost se je dnevnik potem med eno od številnih selitev nekje izgubil.

Zagotovo pa sem si mnoge podrobnosti zapomnil tudi zato, ker sta moja otroka tako rada poslušala, ko sem jima pripovedoval o svojih dogodivščinah. Ko sta bila zvečer že v postelji, sem vedno sedel k njima in takrat sta me prosila: "Daj, oči, povej, kako je bilo takrat, ko si bil še mlad." In potem sem jima pripovedoval o črni borzi, cestnih racijah, partizanih v hosti in o brigadirskem življenju na mladinskih delovnih akcijah.

V meni je stalno tlela želja, da bi dogodke iz tistih težkih in prelomnih časov zapisal in objavil. In sedaj so te zgodbe, gledane z očmi takratnega otroka in doraščajočega mladeniča ter napisane z roko starejšega človeka, pred vami. Kar preko petdeset se jih je nabralo, Kljub resnim časom, o katerih sem pisal, včasih nisem mogel iz svoje kože in sem kaj prikazal tudi na humoren način, a tako, kot je sicer tudi bilo. Zlasti radi so se ljudje ponorčevali iz bolj strahopetnih italijanskih okupatorjev, ki so imeli, vsaj na začetku, bolj mirno in pretkano taktiko, kako nas iztrebiti. Z nemškimi vojaki pa nikdar ni bilo šale in so takoj pokazali pravo barvo in vso svojo krutost.

Da sem zgodbe toliko časa nosil v svojih mislih in v srcu, je krivo pomanjkanje časa. Kljub temu sem jih nekaj le objavil v nekaterih časnikih in revijah. Ostale sem napisal v zadnjem letu. Med pisanjem teh zgodb mi je slučajno prišla v roke knjiga "Kratke in izmišljene zgodbe iz let 1941-1945", delo našega literata in razumnika Bojana Štiha, udeleženca NOB. Njegova kritična in malce ironična ost ter slog pisanja so naredili name velik vtis. Ta knjiga je bila zame velika vzpodbuda in kažipot pri nadaljnjem zapisovanju mojih resničnih doživetij.

Zgodbe sem dal sproti, tako kot so nastajale, kot prvemu prebrati svojemu sinu Dejanu. Ta mi je kaj popravil in svetoval, kasneje pa jih je tudi uredil za objavo. Nekoč mi je rekel: "Te zgodbe prebiram s posebnim veseljem. Izvedel sem veliko novega o naši rodbini, pa tudi o takratnih razmerah. Saj si napisal kar nekakšno kroniko tedanjega časa in tedanje Ljubljane. Všeč mi je, da si dogodke opisal tako, kot ste jih doživljali takrat, in se nisi oziral na to, kako danes ljudje različnih političnih prepričanj gledajo na tedanji čas."

Prav na koncu sem opisom svojih doživetij, ki si sledijo v približnem časovnem zaporedju dogajanja, dodal še tri zgodbe, ki sem jih slišal mnogo kasneje, vsebinsko pa se nanašajo na isto obdobje, kot ostale.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-91185-3-5
Leto izdaje 2007
Število strani 350
Izdal Založba K2M
Avtor Slavko Klančičar
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Kako sem odraščal v vojni in svobodi
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Kako sem odraščal v vojni in svobodi

Cena 7,99 €