Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Kako živeti sto let

Na zalogi
SKU
978-961-6861-60-1
Dodaj v primerjavo
Cena 9,90 €

Skromnost je lepa čednost, pravi slovenski pregovor. Vas skromna hrana lahko pelje zdravega proti stotim letom?

Dodaj na seznam želja

Luigi Cornaro (rojen 1464 ali 1467, preminil 1566) – beneški plemič, ki je pisal razprave o načinih prehranjevanja, ena od njih je tudi Discorsi della vita sobria ali »Razprave o treznem življenju« – pravi, da ja. Iz svojih izkušenj je napisal, kako je to storil on sam.

Po tem, ko je pri štiridesetih pogledal smrti v oči, je preuredil svoje prehranjevalne navade in se na podlagi zdravniških nasvetov začel ravnati po dieti, ki je temeljila na omejevanju vnosa kalorij. Omejil se je na dnevno zaužitje 340-ih gramov svoji telesnosti primerne hrane in štirih decilitrov vina.

Svojo prvo razpravo je spisal, ko je bil star triinosemdeset let. Angleška različica te razprave, The Sure and Certain Method of Attaining a Long and Healthful Life (Zanesljiva in nedvomna metoda doseganja dolgega in zdravega življenja), je doživela številne ponatise.

Omenjeni razpravi so sledile še tri tematsko podobne razprave, ki jih je sestavil pri častitljivih šestinosemdesetih, enaindevetdesetih in petindevetdesetih letih. Njegove prve tri razprave so bile objavljene leta 1558 v Padovi. Kot je zapisal angleški esejist, kritik, pesnik in dramatik Joseph Addison v svoji reviji The Spectator, ki je izhajala v osemnajstem stoletju, so Cornarove razprave napisane »v duhu vedrine, vere in zdrave pameti; v duhu, ki je naravna posledica zmernega in treznega življenja«.

Ne morete si kaj, da ne bi spoznali, kaj so nekateri vedeli in udejanjili že pred domala pol tisočletja.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-6861-60-1
Leto izdaje 2017
Število strani 64
Dimenzije 12,5 × 19,5
Vezava Mehka
Izdal Ara
Avtor Luigi Cornaro
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Kako živeti sto let
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Kako živeti sto let

Cena 9,90 €