Kako zares beremo knjigo

»Človek bi moral svoj bralni program sestaviti enako pazljivo kot svoj jedilnik. Tudi knjige so namreč hrana, brez katere ni duševne rasti.« - Andrew Carneige


Že iz dni, ko ste gulili šolske klopi, veste, da je med preprostim branjem knjige in razumevanjem njenega sporočila ogromna razlika. Če ste zmožni slediti hitremu toku razmišljanja avtorja in preseči vse vrste zapisanih sporočil, kot so komične primerjave, komajda opazne metafore ter ironične in premetene besede, bolje razumete zapisano in si snov tudi za dlje zapomnite.

Sledijo trije koraki, ki vam bodo zagotovo pomagali poglobiti svoje razumevanje prebranega, s čimer boste postali učinkovitejši bralec.

 

 

1. Najprej knjigo preletite

Vzemite si pet minut in se razglejte po knjigi. Najprej preberite besedilo na prvi in zadnji platnici, priporočila ali povzetek na zadnji strani ovitka in pisateljev življenjepis. Preberite tudi uvod in kazalo. Veliki ameriški pisec Ernest Hemingway je ob neki priložnosti pripomnil, da je dobro pisanje arhitektura, ne pa notranje oblikovanje, zatorej se spoznajte z arhitekturo določene knjige.

2. Berite dejavno in si delajte zapiske

Dejavno branje je vizualno vodeno razmišljanje, ki predstavlja duševni proces postavljanja vprašanj in odgovarjanja nanje, vse to pa z namenom, da bi zbrali podatke in poglobili razumevanje. Postavljajte si čim več težavnih vprašanj, podčrtujte ali obkrožite si najpomembnejše odstavke ter si označite strani, na katerih so poglavitne misli. Zapomnite si, da dejavnejši bralci dobijo bogatejše nagrade.3. Preglejte svoje zapiske

Ko ste prebrali neko knjigo, si čestitajte za dokončano opravilo in jo odložite. Čez teden ali dva jo znova vzemite v roke in jo v kakih desetih minutah na hitro preletite. Med listanjem knjige spet preberite svoje opombe in vse podčrtane odstavke. Vzemite si čas za premislek o vprašanjih in pripombah, ki ste jih zapisali. Podobno kot na borzi tudi pri branju včasih odkrijemo, da se nam je obrestovalo precej kasneje, tudi čez leta. A dobiček, ki ga prinaša branje, je zelo velik in zelo neposreden. 

Če dnevno berete 15 minut, v enem letu preberete ducat knjig!


»Vsak pismen človek ima v sebi moč, da poveča, da pomnoži načine svojega obstoja, življenje pa naredi polno, pomembno in zanimivo.« - Aldous Huxley

Če ne spoznavate novih ljudi in ne berete novih knjig, se ne spreminjate. To pomeni, da ne rastete. Prav tako pa vas zgolj kupovanje knjig ne obogati: obogati vas le branje! Seveda ljudje kupujejo knjige z najboljšimi nameni in ob plačilu na blagajni so odločeni, da bodo kupljeno knjigo zares prebrali. Vendar so ljudje dandanes zaposleni bolj kot kdajkoli prej in še preden se zavedo, je že ura za spanje in so utrujeni. Za branje preprosto ne ostane časa.

 

Vendar ima vsakdo izmed nas dovolj časa, le da ga številni namenijo nečemu drugemu, kar se jim zdi dragocenejše od branja. Majhna prednost pa se lahko bogato obrestuje, če le vložimo čas in disciplino in beremo vsak dan.

 

Če povzamemo, da odrasla oseba v eni minuti prebere dvesto besed, bo za branje sedmih strani potrebovala četrt ure. Če pa branju vsak dan posvetite petnajst minut svojega časa, lahko tako v enem letu preberete ducat knjig. V desetih letih je to 120 knjig! To pa ni malo. Če pa bi čas, ki ga vsak dan namenite branju, podvojili, bi lahko na leto prebrali okoli 24 knjig, torej 240 knjig v desetih letih!

 

Če torej iščete izgovore, zakaj ne berete, raje poiščite izgovore, zakaj bi morali brati! Dopovejte si, da četrt ure na dan predstavlja le en odstotek vašega celotnega dneva – to pa je res majhna naložba, če jo primerjamo z bogatimi obrestmi.

 

Prepričajte se in odprite eno od tistih knjig, ki ste jih nedavno kupili, a jih še niste začeli brati. Ko boste knjigo po petnajstih minutah za tisti dan zaprli, pa presodite, koliko vas je prebrano pravkar obogatilo. Zagotovo ne boste razočarani.

Back to Top