V vrečki ni artiklov.
Kapitalizem in svoboda

Predstavljamo vam knjigo KAPITALIZEM IN SVOBODA, avtorja Miltona Friedmana (1912-2006), Nobelovega nagrajenca za ekonomijo.

Lahko zaupamo obljubam države, ne da bi se izognili grožnji, ki jo ta predstavlja za svobodo posameznika? Milton Friedman nas v tem klasičnem delu seznanja z nekaterimi ugotovitvami svoje izjemno vplivne ekonomske filozofije, v kateri je konkurenčni kapitalizem obenem orodje za doseganje ekonomske svobode in nujen pogoj za politično svobodo.

Njegovi pogledi se zrcalijo v berljivi knjigi, ki je bila v angleščini prodana v več kot pol milijona izvodov, prevedena v osemnajst jezikov in ki s časom pridobiva vedno večji pomen.

Friedman bo v sedanjem trenutku zanimiv tako za ekonomiste kot investitorje. Prvi bodo v njegovem delu spoznali preveliko reguliranost današnjih razvitih gospodarstev, ki je še posebej izražena v Sloveniji. Med drugim se sistematično loteva državnega intervencionizma in monopolov, tako na prodajnem trgu kot trgu delovne sile.

Investitorji bodo knjigo vzeli v roke zato, ker je Friedman idejni oče sedanjega šefa ameriških Zveznih rezerv Bena Bernankeja. V enem od svojih poglavij se posveča monetarni politiki in ponuja konkretne predloge za njeno vodenje tudi v sedanjih kriznih časih. Ker je slednja bistvena za gibanje borznih tečajev, bodo Friedmanova spoznanja dragocena tudi za borzne vlagatelje.

Odlomek:

Svoboden človek ne bo niti spraševal, kaj lahko zanj stori država niti, kaj lahko on stori za državo. Raje bo vprašal, »kaj lahko jaz in moji rojaki storimo s pomočjo države«, kar bi nam pomagalo zmanjšati individualna bremena, dosegati številne skupne cilje in predvsem, varovati našo svobodo? Temu vprašanju bo dodal še dodatno: Kako nadzorovati državo, katero soustvarjamo, pred tem da postane Frankenstein, ki lahko ogrozi prav tisto svobodo zaradi ščitenja katere smo jo ustanovili? Svoboda je redka in občutljiva rastlina. Razum nam pravi in zgodovina potrjuje, da je največja grožnja svobodi koncentracija moči. Država je nujna za zaščito naše svobode in instrument s katerim lahko našo svobodo uveljavljamo; vendar koncentracija politične moči tudi predstavlja grožnjo svobodi. Čeprav ljudje, ki pridejo do moči imajo sprva dobre namene in niso nagnjeni h korupciji, pa posedovanje moči človeka tako prevzame, da se povsem spremeni ... 

9789619109588 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/k/a/kapitalizem-in-svoboda0.jpg 9789619109588
18.05 EUR 2021-05-20 Zaloga: Na zalogi
-5%

Kapitalizem in svoboda

Kapitalizem in svoboda Milton Friedman

Predstavljamo vam knjigo KAPITALIZEM IN SVOBODA, avtorja Miltona Friedmana (1912-2006), Nobelovega nagrajenca za ekonomijo. Lahko zaupamo obljubam države, ne da bi se izognili grožnji, ki jo ta predstavlja za svobodo posameznika? Milton Friedman nas v tem klasičnem delu seznanja z nekaterimi ugotovitvami svoje izjemno vplivne ekonomske filozofije, v kateri je konkurenčni kapitalizem obenem orodje za doseganje ekonomske svobode in nujen pogoj za politično svobodo. Njegovi pogledi se zrcalijo v berljivi knjigi, ki je bila v angleščini prodana v več kot pol milijona izvodov, ...

Vroča cena: 18,05 €

Prihranek: 0,95 € (5%)

Redna cena: 19,00 €

Podrobnosti artikla Kapitalizem in svoboda

ISBN 9789619109588
Leto izdaje 2011
Število strani 193
Dimenzije 13,0 x 20,2
Vezava Trda vezava
Izdal Soleco
Avtor Milton Friedman

O avtorju Kapitalizem in svoboda

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).