V vrečki ni artiklov.
Kar je sonce za luno, to je za Rusija za nas - Kaj je socialistični realizem

Kar je sonce za luno, to je Rusija za nas. Kaj je socialistični realizem je prva slovenska monografija, ki celovito obravnava fenomen socialističnega realizma. Loteva se tako teoretičnih in idejnih podlag doktrine kot tudi razvoja in zgodovinskega preoblikovanja glavnih elementov socrealizma.

Osredotoča se zlasti na literarno področje, kjer je bil socialistični realizem najmočneje razvit, pregledno pa zarisuje tudi socrealistično umetnost v slikarstvu in kiparstvu, arhitekturi, filmu, glasbi, ne le v Sovjetski zvezi, temveč tudi drugod. Drugi del knjige se posveča nastanku in razvoju socialističnega realizma na Slovenskem: prikazuje neposredne spodbude iz Sovjetske zveze po koncu druge svetovne vojne in udejanjanje teh spodbud v posamičnih avtorskih opusih oz. posamičnih delih slovenskih pisateljev. Posebno pozornost posveča tudi avtohtoni slovenski literarni tradiciji, pomembni za vpeljavo doktrine pri nas: proletarski poeziji, socialni prozi in ustvarjanju med NOB.

Drago Bajt (1948, Ljubljana) je literarni zgodovinar, prevajalec, esejist in urednik. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in rusistike na ljubljanski Filozofski fakulteti. Med drugim je bil urednik pri Založbi Mladinska knjiga in pri Novi reviji. Za svoj obsežni prevajalski opus je dobil Sovretovo (1979) in Župančičevo nagrado (1985) ter nagrado Prešernovega sklada (1991). Kot esejist je pisal predvsem o moderni ruski literaturi od simbolizma prek zgodovinske avantgarde do postmodernizma, o sodobni slovenski literaturi, o znanstveni fantastiki, pa tudi o prevajalski teoriji in zgodovini. Pripravil je več izborov ruske proze in (so)uredil antologijo slovenske poezije Sončnice poldneva (1993).

 

 

9789616952729 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/7fcb6c8101ee80c32a9da7dd78e8d271/k/a/kar_je_sonce_za_luno_to_je_rusija_za_nas.jpg 9789616952729
35 EUR 2021-09-26 Zaloga: Na zalogi

Kar je sonce za luno, to je za Rusija za nas - Kaj je socialistični realizem

Kar je sonce za luno, to je za Rusija za nas - Kaj je socialistični realizem Drago Bajt

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 175 zlatnikov = 1,75 €.
Kar je sonce za luno, to je Rusija za nas. Kaj je socialistični realizem je prva slovenska monografija, ki celovito obravnava fenomen socialističnega realizma. Loteva se tako teoretičnih in idejnih podlag doktrine kot tudi razvoja in zgodovinskega preoblikovanja glavnih elementov socrealizma. Osredotoča se zlasti na literarno področje, kjer je bil socialistični realizem najmočneje razvit, pregledno pa zarisuje tudi socrealistično umetnost v slikarstvu in kiparstvu, arhitekturi, filmu, glasbi, ne le v Sovjetski zvezi, temveč tudi drugod. Drugi del knjige se posveča nastanku in razvoj...
Cena: 35,00 €

Podrobnosti artikla Kar je sonce za luno, to je za Rusija za nas - Kaj je socialistični realizem

ISBN 9789616952729
Leto izdaje 2016
Število strani 407
Dimenzije 135 x 190
Vezava Mehka vezava
Izdal LUD Literatura
Avtor Drago Bajt

O avtorju Kar je sonce za luno, to je za Rusija za nas - Kaj je socialistični realizem

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).