Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Kdaj in kako duša umre

Na zalogi
SKU
9789616950527
Dodaj v primerjavo
Cena 22,00 €
Dodaj na seznam želja

Roman Kdaj in kako duša umre avtorice Zdenke Kunčnik je zasnovan na sociološko-psihološki osnovi. Ponuja nam zgodbo ženske, ki je življenjsko usodo doživela na najbolj krut način. Avtorica, čeprav je to njen prvenec v prozi, dokaj vešče krmari skozi celotno zgodbo in z dinamiko tempa ves čas drži bralca v napetem pričakovanju.

"Rojeni na ta svet smo vrženi v tok usode. Takšna in drugačna je, nepredvidljiva, kruta, kdaj tudi dobrotljiva. Nešteto zgodb doživetih, nešteto spoznanj sprejetih. Obstaja filozofsko počelo, ki pravi, da si usodo kroji vsak sam. Morda res, a menim, da si jo lahko kroji le do določene mere. Vse, kar je nad tem, pa je zavito v skrivnostni plašč nevednosti, nemoči, vodenja skrivnostnih sil brez našega vedenja in brez moči vpliva. Tako je bilo, tako je in tako bo ostalo. In prav je tako.

Klara se po tragični smrti njenih najdražjih, moža in dveh otrok, umakne na goro in živi samotarsko življenje s svojo kozo Maniko, občasnim obiskovalcem Janezom in kasneje s sinom svojega odvetnika Adamom. Z denarjem, ki ji ga iz desetletnega pravdanja pridobi Adamov oče, postavi v mestu dom za reveže, imenovan Klarin dom. V njem najdejo zavetišče vsi ponižani, razžaljeni, revni, brezdomci …, skratka vsi mali ljudje. Na božično noč po štiridesetih letih samotarskega življenja Klara, potem ko od daleč vidi svoj dom, umre. V dramatičnem zasuku se spet pojavi duh Angeline, ki zazna svojo nalogo in njeno dušo ljubeče vodi v objem najdražjih.

Avtorico morda nekoliko zanese pri likih osebja doma (androida Adamus in Klarina delujeta skoraj preveč človeško), zna pa zelo lepo prikazati bolečino življenja, empatijo in velik socialni čut do malega človeka. Na koncu čustveno prikaže, kako povzročitelj vsega gorja v tujem svetu ne najde miru, se pokesa svojega dejanja in se vrne domov. Prisostvuje Klarinemu pogrebu, se nastani v njenem domu, kjer tudi njega, izmučenega in bolnega, čaka neizbežen odhod …

Zgodba, ki je na trenutke morda preveč opisna, zna v posameznih poglavjih zaradi svoje čustvene zgradbe zvabiti solze v oči. Kdor koli bo vzel v roke roman Kdaj in kako duša umre in ga prebral, ne bo ostal ravnodušen. Prepričan sem, da je vodila misli avtorice Zdenke Kunčnik ob pisanju prav ta želja, zato knjigo toplo priporočam v branje."  Aleš Tacer

 

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789616950527
Leto izdaje 2016
Število strani 133
Dimenzije 140 x 220
Vezava Mehka
Izdal Založba Primus
Avtor Zdenka Kunčnik Sidonija
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Kdaj in kako duša umre
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Kdaj in kako duša umre

Cena 22,00 €