Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Knjiga mrtvih filozofov

Na zalogi
SKU
978-961-91228-4-6
Dodaj v primerjavo
Cena 24,90 €
Dodaj na seznam želja

Ko je biograf James Boswell filozofa Davida Huma vprašal, ali ga misel na smrt plaši, mu je ta postregel z Lukrecijevo iskrico: “Niti najmanj; nič manj kot misel na to, da me nekoč ni bilo.”
O Heraklitu, ki je trdil, da se vse pretaka, kroži zgodba, da je utonil v kravjem gnoju.

Francisa Bacona, velikega zagovornika empirične metode, je na oni svet spravila njegova lastna filozofija: da bi opazoval učinke hlajenja, je nekega zimskega večera na eni od londonskih ulic s snegom nadeval piščanca in zbolel za pljučnico.

Po tem, kako je filozof umrl, lahko sklepamo, kako je razmišljal, meni Simon Critchley v svoji nagajivo naslovljeni Knjigi mrtvih filozofov. Iz čudovitih zabavnih anekdot je stkal pripoved o kakih 190 filozofih, od antičnih do današnjih. Critchley opisuje tudi filozofe, katerih zadnjih besed ne pozna nihče. Včasih smrti katerega od njih niti ne poskuša povezati z njegovimi idejami.
A to ni pomembno. Številna dejanja in izreki, ki jih pripisujejo filozofom, so tako ali tako izmišljeni ali pa so jih po njihovi smrti zbrali njihovi učenci. Pisanje filozofije je v bistvu metaforično.

Knjigo mrtvih filozofov je preprosto zabavno brati. Ob tem se veliko naučimo in izvemo tudi to, kako si prebrisani Critchley predstavlja svojo lastno smrt: »Odidem,« pravi, »bežeč pred medvedom.«

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-91228-4-6
Leto izdaje 2014
Število strani 346
Dimenzije 15,0 x 21,0
Vezava Mehka
Izdal Penca in drugi
Avtor Simon Critchley
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Knjiga mrtvih filozofov
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Knjiga mrtvih filozofov

Cena 24,90 €