Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Knjižna kultura

Na zalogi
SKU
3118
Dodaj v primerjavo
Vroča cena 14,32 €
Prihranek 6,13 € (-29.98%)
Redna cena 20,45 €
Raziskava o založništvu in branju na Slovenskem je pokazala, da približno 80 odstotkov »založb« obstaja le »na papirju«, saj letno izdajo od enega knjižnega naslova do največ treh. Polovico vseh naslovov pa izda štirideset založnikov, ki sicer tiskajo šestnajst naslovov in več letno. Ti podatki spodbijajo hipotezo, da je pri nas mogoče govoriti o založniški »industriji« v pravem pomenu besede; prej bi lahko govorili o rokodelstvu, pri katerem je proizvajalec še vedno v »predindustrijskem« razmerju do predmeta obdelave in do delovnega procesa. Zato bi bilo za slovensko založništvo primernejše, če bi razmišljalo o s ebi kot o kulturni dej avnosti, ne pa kot o kulturni industriji... (Iz povzetka sklepnih ugotovitev raziskave.) Upam, da bo delo naletelo na ugoden sprejem v javnosti, da bo marsikomu odprlo oči, da bo vplivalo na kulturno politiko v Sloveniji in da bo s svojo vsebino in izsledki prepričalo tudi tiste v politiki in raziskovanih dejavnostih, ki se zanašajo samo na svoje izkušnje in jih doslej razis kave o bralcu, knjigi, založništvu in knjižničarstvu niso zanimale. . . (Iz spremne besede dr. Gregorja Kocijana.)
Dodaj na seznam želja

Raziskava o založništvu in branju na Slovenskem je pokazala, da približno 80 odstotkov »založb« obstaja le »na papirju«, saj letno izdajo od enega knjižnega naslova do največ treh. Polovico vseh naslovov pa izda štirideset založnikov, ki sicer tiskajo šestnajst naslovov in več letno. Ti podatki spodbijajo hipotezo, da je pri nas mogoče govoriti o založniški »industriji« v pravem pomenu besede; prej bi lahko govorili o rokodelstvu, pri katerem je proizvajalec še vedno v »predindustrijskem« razmerju do predmeta obdelave in do delovnega procesa. Zato bi bilo za slovensko založništvo primernejše, če bi razmišljalo o s ebi kot o kulturni dej avnosti, ne pa kot o kulturni industriji...   (Iz povzetka sklepnih ugotovitev raziskave.)

Upam, da bo delo naletelo na ugoden sprejem v javnosti, da bo marsikomu odprlo oči, da bo vplivalo na kulturno politiko v Sloveniji in da bo s svojo vsebino in izsledki prepričalo tudi tiste v politiki in raziskovanih dejavnostih, ki se zanašajo samo na svoje izkušnje in jih doslej razis kave o bralcu, knjigi, založništvu in knjižničarstvu niso zanimale. . .    (Iz spremne besede dr. Gregorja Kocijana.)...

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 961-6445-37-5
Leto izdaje 2005
Število strani 176
Dimenzije 14,6 x 21,0
Izdal UMco
Avtor Aldo Milohonić, Janez Jug, Maja Breznik, Silva Novljan
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Knjižna kultura
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Knjižna kultura

Vroča cena 14,32 €
Prihranek 6,13 € (-29.98%)
Redna cena 20,45 €