KNJIGA MESECA - svetovna uspešnica Moč Zemlje + GRATIS dostava:)

V vrečki ni artiklov.
Kofetarske zgodbice

Spremna beseda Špele Bergač:

Ko mi je g. Klančičar v pregled znova prinesel zajeten kupček svojih zgodb, je na koncu, ko se je že poslavljal, rekel: "Pa napišite kaj... in, prosim, bodite prizanesljivi." Naj vpenjam njegovo literarno ustvarjanje v takšne ali drugačne literarno-teoretične ali estetske okvire, ga skušam osvetliti s to ali ono optiko, vedno si moram priznati, da jedro Klančičarjevega zanimanja tvori Človek.

Leta 1931 rojeni diplomirani inženir gozdarstva je vse življenje povezan z naravo in ljudmi, kar odražajo tudi njegove zgodbe. Že naslov, ki ga je izbral za svojo tretjo knjigo, Kofetarske zgodbe, kaže na svojevrsten pojav. Namreč večina zgodb je nastala v stalni družbi Topliških kofetarjev, ki se že vrsto let vsak dan zbirajo zdaj pri enem zdaj pri drugem. Z napisom teh zgodb, pa tistih, v katerih nastopajo njegovi družinski člani, s posebno toplino piše o vnučkih, in zgodb nastalih v času, ko je, kot sam pravi, opravljal svoja službena dela na novomeški strani Kočevskega roga, je nehote osvetlil čas, ki je nekoč bil del nas in pravzaprav niti ni tako zelo oddaljen. Snov za svoje zgodbe je torej našel v spletu resničnih dogodkov in oseb, pri njihovem opisovanju pa uveljavil vso svojo ostrino opazovanja, v kateri poleg prostorske funkcije najdemo tudi socialno sporočilo. Klančičarjev predmetni svet je trden dokaz socialne opredelitve - dokaz za potrditev kulture in duha družbe. Izraža čustva in intimno pripadnost, dostojanstvo in duhovno moč, mestoma tudi krizo. pri svojem pripovedovanju uporablja preizkušene pisateljske tehnike: prizore riše impresionistično, nastopajoči so osebnosti, zbrane v enem okolju, povezani s tipično usodo. Njegovi liki izražajo duha in kulturo svojega okolja in bodo kot taki ostali trajen spomin vsem Topliškim kofetarjem, njegovi družini in tistim, ki jih Klančičar v svojih zgodbah omenja.

Kofetarske zgodbe velja prebrati prav zaradi stvarnih podatkov in namigov, s katerimi avtor bistri današnji in polpretekli čas bolj, kot bi ga ta hip (z)mogla literarna zgodovina. Njegovo pričevanje je avtentično, iz njega je moč razbrati socekonomske izkušnje današnjega in polpreteklega časa, ki pa ne predstavlja drugega kot okviren ambient, v katerem more priti do izraza Človek. in ker vem, da ima g. Klančičar na zalogi še precej besedil, branja vsem, ki so mu njegove zgodbe všeč, ne bo zmanjkalo.

961-91185-2-9 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/a/-/a-509.jpg 961-91185-2-9
9.81 EUR 2021-06-26 Zaloga: Na zalogi

Kofetarske zgodbice

Kofetarske zgodbice Slavko Klančičar

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 49 zlatnikov = 0,49 €.
Spremna beseda Špele Bergač: Ko mi je g. Klančičar v pregled znova prinesel zajeten kupček svojih zgodb, je na koncu, ko se je že poslavljal, rekel: "Pa napišite kaj... in, prosim, bodite prizanesljivi." Naj vpenjam njegovo literarno ustvarjanje v takšne ali drugačne literarno-teoretične ali estetske okvire, ga skušam osvetliti s to ali ono optiko, vedno si moram priznati, da jedro Klančičarjevega zanimanja tvori Človek. Leta 1931 rojeni diplomirani inženir gozdarstva je vse življenje povezan z naravo in ljudmi, kar odražajo tudi njegove zgodbe. Že n...
Cena: 9,81 €

Podrobnosti artikla Kofetarske zgodbice

ISBN 961-91185-2-9
Leto izdaje 2006
Število strani 240
Dimenzije Ne
Vezava Ne
Izdal Založba K2M
Avtor Slavko Klančičar

O avtorju Kofetarske zgodbice

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).