V vrečki ni artiklov.
Kompetentni otrok - Družina na poti k novim temeljnim vrednotam

Danski avtor Jesper Juul v knjigi pojasnjuje razloge za nove vzgojne smernice, primerja načine vzgoje iz različnih delov sveta in vzgojne vzorce iz preteklosti z današnjimi. Nekdanje destruktivne vrednote, kot so poslušnost, psihično in telesno nasilje in konformizem, ki so vladali v tradicionalni hierarhični patriarhalni družini, so se spremenile. Odgovor nanje je bila demokratična vzgoja, ki pa tudi ni prinesla pričakovanih sprememb.

Jesper Juul zato ponuja premislek o novih vrednotah in poudarja, da je vzgoja dinamični dvosmerni proces, v katerem se razvijajo oboji, starši in otroci. Dvosmernost obstaja zato, ker so otroci kompetentni in sicer od vsega začetka, od rojstva naprej imajo svojo osebnost in so zato po človeški in socialni plati kompetentni partnerji staršev. Seveda to ne pomeni, da ne potrebujejo vodstva! Odrasli se morajo naučiti, da tudi v motečem otrokovem obnašanju najdejo njegovo sporočilo. Otroci staršem dajejo povratne informacije, ki jim omogočijo, da ponovno vzpostavijo lastno kompetentnost in zavržejo nekoristne, neljubeče in samouničujoče vedenjske vzorce. Za to, da se lahko na ta način učijo od otrok, je potrebno veliko več kot to, da z njimi spregovorijo na demokratičnen način. Pomeni, da morajo razviti tako obliko dialoga, kakršnega mnogi odrasli niso zmožni vzpostaviti niti z drugimi odraslimi - osebni dialog, ki temelji na enakovrednosti.

Enakovrednost dostojanstva, zahteva odprtost in spoštovanje različnosti, pri vzgoji pa to pomeni, da starši skupaj z otroki rišejo zemljevid osebnih in družbenih odnosov.

Avtor Jesper Juul že tri desetletja organizira delavnice za starše. Pred petimi leti je s sodelavci iz različnih evropskih držav na podlagi svojih znanj in izkušenj ustanovil Familylab, mednarodno organizacijo, ki družinam ponuja podporo, svetovanje in pomoč pri razvoju starševske kompetentosti. S tem poletjem se začenja projekt Familylab tudi v Sloveniji. Del projekta je tudi izdaja knjig Jesperja Juula v slovenskem jeziku. Po knjigi Kompetentni otrok, bosta pri založbi Didakta izšli tudi knjigi "To sem jaz. Kdo si pa ti?" (jesen 2008) in "Reči 'NE' z lahko vestjo" (pomlad 2009).

9789612610265 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/k/o/kompetentni_otrok.jpg 9789612610265
19.99 EUR 2021-01-21 Zaloga: Na zalogi

Kompetentni otrok - Družina na poti k novim temeljnim vrednotam

Kompetentni otrok - Družina na poti k novim temeljnim vrednotam Jesper Juul

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 99 zlatnikov = 0,99 €.
Danski avtor Jesper Juul v knjigi pojasnjuje razloge za nove vzgojne smernice, primerja načine vzgoje iz različnih delov sveta in vzgojne vzorce iz preteklosti z današnjimi. Nekdanje destruktivne vrednote, kot so poslušnost, psihično in telesno nasilje in konformizem, ki so vladali v tradicionalni hierarhični patriarhalni družini, so se spremenile. Odgovor nanje je bila demokratična vzgoja, ki pa tudi ni prinesla pričakovanih sprememb. Jesper Juul zato ponuja premislek o novih vrednotah in poudarja, da je vzgoja dinamični dvosmerni proces, v katerem se razvijajo oboji, starši in...
Cena: 19,99 €

Podrobnosti artikla Kompetentni otrok - Družina na poti k novim temeljnim vrednotam

ISBN 9789612610265
Leto izdaje 2008
Število strani 250
Dimenzije 15,0 x 23,0
Vezava Mehka vezava
Izdal Založba Didakta
Avtor Jesper Juul

O avtorju Kompetentni otrok - Družina na poti k novim temeljnim vrednotam

Jesper Juul

Jesper Juul

Jesper Juul je danski družinski terapevt, predavatelj in avtor, pa tudi oče in dedek, ki je že tri desetletja eden vodilnih avtorjev v razpravi o vzgoji otrok ter samosvoj in odločen zagovornik novih in boljših pristopov. Je avtor številnih knjig s področja družinskega življenja. 

Njegova prva knjiga za starše in nasploh odrasle »Kompetentni otrok« je prevedena v trinajst jezikov in razprodana v več kot 250.000 izvodih. Med skandinavskimi starši še danes, desetletje po izidu, velja za »biblijo«.  

Juulov slog je daleč od akademskega, vendar ni v njem prav nič populističnega, površnega ali površinsko všečnega, še manj dogmatičnega. Je jasen, natančen in konkreten, obenem pa navdihuje s preprostostjo kratko malo življenjske modrosti.  

Jesper Juul je soustanovitelj Kemplerjevega inštituta, katerega je med letoma 1997 in 2004 tudi vodil. Kemplerjev inštitut je največje in najstarejše evropsko središče za podiplomsko izobraževanje, usposabljanje in supervizijo družinskih terapevtov, kjer Juul še vedno sodeluje kot predavatelj in supervizor. Trenutno poučuje predvsem v Skandinaviji, Nemčiji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Kot prostovoljec je delal z begunci in vojnimi veterani na področju Hrvaške in BiH, kjer še vedno svetuje lokalnim nevladnim ustanovam.  

Jesper Juul pomaga staršem, da razvijejo dejavno in čvrsto kompetenco voditelja družine, ki namesto moči uporablja dialog.

Več o Jesper Juul

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(1)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).

Ocene in komentarji

EVA

Objavljeno 12.09.2014

Zelo dobra, zelo zanimiva knjiga. Pametno in

Zelo dobra, zelo zanimiva knjiga. Pametno in priporočljivo branje za vse starše (predvsem mlajših otrok, pri katerih še najintenzivneje poteka proces vzgajanja).
priporočam

Kompetentni otrok - Družina na poti k novim temeljnim vrednotam

Oglejte si tudi