V vrečki ni artiklov.
Kruh vsakdanji in praznični

Iz spremne besede: 

Kruh vsakdanji in praznični
Brez ljubezni in truda ni kruha. 
Poznate tisti vabljivi in prijetni vonj, ko zadiši po kruhu? Po navadi prinesemo svež in topel kruh iz pekarne ali trgovine, sami ga spečemo le tu in tam ali ob prazničnih priložnostih. Zadnja leta pa se navade spreminjajo. Ponovno se oživlja bogato razvejeno in raznoliko izročilo o krušnih izdelkih, mesenju ter oblikovanju testa in peki krušnih izdelkov. Na dolgoletni strokovni poti sem ga prenašala na dijake živilske stroke, v današnjem času pa ga vse pogosteje širim na delavnicah društev kmečkih žena in drugih etnoloških skupin po vsej Sloveniji. Danes se vse več ljudi nagiba k zdravemu načinu prehranjevanja. Po eni strani zaradi spoznanj o zdravem življenju, po drugi pa zaradi zdravstvenih težav se odločajo za peko kruha doma. Ne nazadnje je kruh osnovno živilo, tesno povezano s pridelavo žita, in ima pri nas večstoletno tradicijo. Je pomemben člen v vsakdanji prehranjevalni verigi vsakega izmed nas. Nekoč so pripravljali in jedli bolj temne in mešane vrste kruha, v zadnjem stoletju naraščajoče blaginje pa pripravljamo bele, mlečne, praznične in celo vrsto polnovrednih kruhov, z dodatki semen, začimb, zelenjave, sadja in eksotičnih okusov. Doma jih lahko pečemo v različnih pečicah, od električne do indukcijske, znova pa smo začeli ceniti tudi peko v krušnih pečeh. V pričujoči knjigi o peki kruha sem zbrala skoraj 100 preizkušenih receptov za raznovrstne krušne izdelke, za konec pa sem postregla še z nekaj brezglutenskimi vrstami kruha. Krušne izdelke sem razdelila glede na njihov zgodovinski razvoj, najprej na temne in mešane vrste kruha, polnovredni kruh, pirin kruh, beli kruh in drobno mlečno pecivo, praznične vrste kruha in brezglutenski kruh. Posamezni recept prinaša sestavine za vzhajano testo, nazorno in razumljivo opiše zamesitev, nekajkratno vzhajanje posameznega testenega izdelka, njegovo pečenje in doda pekovske namige za vsakogar. Okusi posameznika so različni, zato naj vsak sam preizkusi recept in po svojih željah doda ščepec lastnega priokusa in pripravi kruh, ki je samo njegov in najboljši. Če nam ne uspe prvič, se ponovno potrudimo in z dobro voljo preizkusimo še enkrat, počasi, vztrajno, z ljubeznijo. Tako se peče kruh. 
Marija Prajner 

9789610116547 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/k/r/kruh_vsakdanji_in_prazni_ni.jpg 9789610116547
29.95 EUR 2021-08-02 Zaloga: Na zalogi

Kruh vsakdanji in praznični

Kruh vsakdanji in praznični Marija Prajner

Knjiga Kruh vsakdanji in praznični vsebuje 100 preizkušenih receptov za vse vrste kruha in krušnih izdelko,  koristne nasvete izkušene mojstrice, ki vodi tečaje za peko kruha po vsej Sloveniji in pripravo testa in pletenje testa v mikavne oblike.
Cena: 29,95 €

Podrobnosti artikla Kruh vsakdanji in praznični

ISBN 9789610116547
Leto izdaje 2011
Število strani 238
Dimenzije 26,5 x 21,5
Vezava Trda vezava
Izdal Založba Mladinska knjiga d.d.
Avtor Marija Prajner

O avtorju Kruh vsakdanji in praznični

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).