V vrečki ni artiklov.

Maria Treben

Ime avstrijske zeliščarice Marie Treben (1907-1991) je znano po vsem svetu, zlasti zaradi njene uspešne knjige Zdravje iz Božje lekarne. S svojimi recepti želi bralce navdušiti za spoznavanje zdravilnih učinkovin zelišč, ki rastejo v našem domačem okolju, za preverjanje starih receptov in za pripravo domačih zdravil.

Maria Treben

Marija Treben se je rodila 27. septembra 1907 v Saazu. Bila je verujoči kristjan, ki je brezpogojno verjela, da bo zdravilna moč narave, kot božja lekarna, služila človeštvu. Prva knjiga Marie Treben Zdravje iz Božje lekarne (1980) je postala znana po vsem svetu.

Ljubezen do narave in zelišč je Maria Treben podedovala od svoje mame, ki je bila gospodinja in sama navdušena privrženka naravnih zdravil. 

Maria Treben je pri 18 letih delala kot stažistka in pozneje polno zaposlena za praški Daily. V praški operi je srečala svojega poznejšega moža, univerzitetnega študenta Ernsta Gottfrieda Trebena, za katerega je takoj vedela, da bo njen mož. Poročila sta se avgusta 1939 in se nastanila v družinskem domu Ernstovih staršev v Kaplitzu na robu gozda, ki je delal kot inženir. 

Po poroki je Maria Treben je prevzela vlogo gospodinje, oktobra 1942 se jima je rodil njun sin Kurt Dieter. Njen mož je bil zaprt po vojni. Maria Treben je s sinom preživela dve leti v begunskem taborišču v Nemčiji. Zaradi tifusa so ju odpeljali v bolnišnico Weissenburg, kjer jima je zdravnik Schneider rešil življenje s pomočjo transfuzije krvi, brez medicinskih zdravil. To je morda bilo izhodišče za to, da je Marija Treben intenzivno začela proučevati učinke zelišč. Leta 1947 je bil Ernst Treben izpuščen iz ujetništva in preselili so sev Mühlviertel in nato v Grieskirchen.

Maria Treben je spoznala Richarda Willforta, ki jo je seznanil z učinkovitostjo rastlin. Svoje znanje je prenesel na Marijo Treben, ki je bila od takrat naprej popolnoma potopljena v raziskovanje zelišč. Preizkušala je stare zeliščne recepte, prisluhnila izkušnjam starejših vaščanov in naredil lastne esence, opise zelišč. Prvo predavanje o zeliščih je imela leta 1971.

Za zdravljenje je Maria Treben je uporabljala le lokalna zelišča in zdravila. Običajno je uporabljala timijan, kamilico, koprivo. Zdravila je široko paleto stanj od luskavice do zaprtja in sladkorne bolezni do nespečnosti. Uporabljala je lastne recepte in tradicionalna zeliščna zdravila, kot so švedske grenčice, ki jih je uporabljala kot zdravilo. Do danes jo veliko berejo in navajajo na znanje svojega evropskega zdravilnega zelišča.

Maria Treben je postala znana po svojih dveh knjigah: Zdravje iz božje lekarne in Maria Treben's Cures. Zdravje iz božje lekarne je bila prevedena v 24 jezikov in prodana v več kot 8 milijonih izvodov. Nastopala je na seminarjih in konferencah o naravnem zdravju v Nemčiji, Avstriji in po vsej Evropi. Dojemajo jo kot pionirko obnovljenega zanimanja za naravna zdravila in tradicionalno medicino konec 20. stoletja. 

Maria Treben je umrla leta 1991.

Dela Marie Treben: Zdravje iz božje lekarne, Uspehi pri zdravljenju, Bolezni črevesja in želodca, Alergije, Vsakodnevni stres, Otroške bolezni ...

Naraščajoče Padajoče
po strani

Naraščajoče Padajoče
po strani