V vrečki ni artiklov.

Marija Merljak

Svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak opozarja, da moramo prisluhniti svojemu telesu, saj nas to z določenimi znaki bolezni in pomanjkanja določenih snovi opozarja že mnogo prej, preden bo prišlo do izbruha bolezni. Zavedati se moramo, da je naše telo sposobno popravila, naše celice pa zato vsak trenutek potrebujejo gradivo, gorivo in zaščito, zato so lahko diete izjemno nevarne za zdravje. Zagovarja sezonsko in lokalno hrano ter poudarja, da je ravnovesje na krožniku izjemnega pomena.

Marija Merljak

Marija merljak se je  v Malem polju na Colu nad Ajdovščino kot najstarejša med šestmi brati in sestrami v kmečki družini, ki se je podobno kot večina malih hribovskih kmetij po Sloveniji, ubadala s skrbjo, kako plačati davke in preživeti s skromnim pridelkom. Po osnovni šoli v domačem kraju, na Colu, se je vozila v Idrijo, na prvo slovensko realko. Gimnazijski učni program je dajal večji poudarek eksaktnim znanostim in nekako logično je bilo, da bo Marija Merljak šolanje nadaljevala na medicini ali kakšni naravoslovno-tehnični fakulteti. 

Za študij živilske tehnologije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani se je Marija Merljak odločila, ker jo je znanost o hrani zanimala že od mladih nog, pa tudi delo se ji je obetalo v bližnjem Fructalu. 

Toda ostala je v Ljubljani, se omožila in rodila tri otroke: Mojco, Miha in Majo Martino. Naziv univerzitetnega diplomiranega inženirja živilske tehnologije si je marija Merljak pridobila z diplomo s primerjavo različnih tehnologij izdelave kraškega pršuta. Zato je bila izbira zaposlitve kot vodja dislociranega obrata priprave in vakuumskega pakiranja suhomesnatih izdelkov nekdanje Emone Mesne industrije Zalog povsem v skladu z njeno diplomsko nalogo. 

Čas političnih in gospodarskih sprememb v zgodnjih devetdesetih letih je odnesel velike živilske kombinate in tedaj se je Marija Merljak odločila za samostojno pot. Sprva ni bilo lahko svetovati o zdravi prehrani, saj ta ni bila tako v zavesti med ljudmi kot danes. Na začetku svoje samostojne poti je Marija Merljak svetovala predvsem individualno, nato je začela predavati raznim skupinam in voditi praktične delavnice, naposled je začela sodelovati z mediji. Danes piše za časopise in revije, ima redne in občasne radijske oddaje na več radijskih postajah ter redne oddaje na slovenski nacionalni televiziji, in sicer v okviru programa Dobro jutro. Skupaj s hčerko Mojco, ki je tudi živilska tehnologinja, sta napisali dve poljudnoznanstveni knjigi o zdravi prehrani, tretja je v pripravi. 

Dela Marije Merljak: Mladost v telesu, Olja za prehrano, zdravje in nego telesa.

Naraščajoče Padajoče
po strani

Naraščajoče Padajoče
po strani