V vrečki ni artiklov.

Marlo Morgan

Marlo Morgan (roj. 29. september 1937) je kontroverzna ameriška pisateljica in zdravilka. Zaslovela je z romanom Imenovali so jo Dvoje src, v katerem opisuje pohod z domorodci in življenje v avstralski divjini. Napisala je tudi Sporočilo iz večnosti. Živi v državi Iowa v ZDA.

Marlo Morgan

Marlo Morgan je leta 1990 v samozaložbi izdala knjigo z naslovom Imenovali so jo dvoje src, v kateri opisuje potovanje belih Američank srednjih let, s skupino 62 puščavskih Aboridžinov, po avstralski celini. Marlo Morgan navaja, da je bila knjiga napisana po dejstvu, ki ga navdihujejo dejanske izkušnje.

Knjiga je hitro dosegla popularnost z gibanjem New Age v ZDA, knjigarne so jo prodajale v velikih nakladih, nato  je knjigo prevzelo veliko založniško podjetje HarperCollins. Skoraj milijon izvodov  je bilo prodanih po vsem svetu. Marlo Morgan je opravila številne predavalne ture za promocijo knjige v ZDA in Evropi. V svojih predavanjih Marlo Morgan govori o svojih dejanskih izkušnjah z Aboridžini in navaja, da je aboriginka.

Glede na 90-stransko poročilo, ki ga je objavila korporacija Dumbartung Aboriginal s sedežem v Perthu, raziskava aboriginskih skupin v osrednji in zahodni Avstraliji ni odkrila nobenih znakov o prisotnosti Marlo Morgan na tem območju ali o resničnih ljudeh plemena. Trdijo, da aboridžinske skupine menijo, da je puščavsko potovanje Marlo Morgan izmišljeno in da njena knjiga nima verodostojnosti. Aboridžinska korporacija Dumbartung je izjavila, da je aboridžinsko ljudstvo globoko užaljeno, ker belci napačno predstavljajo aboridžinsko kulturo zaradi samopromocije in dobička. Aboridžini so izrazili nezadovoljstvo, da naivno ameriško in evropsko tržišče lažno sporočilo Marlo Morgan sprejema kot dejstvo, in so bili zelo zaskrbljeni zaradi dolgoročnih posledic za njihovo kulturo.

Leta 1996 je skupina starejših aboridžinov, ki so bile resno vznemirjene zaradi posledic knjige, prejela nepovratna sredstva za potovanje v države in soočanje z Marlo Morgan glede svoje knjige in poskušanje prodreti v Hollywood. Marlo Morgan je javno priznala, da si je vse izmislila. Aboridžini so jezni, da to knjigo še naprej široko promovirajo in prodajajo, ker daje napačno sliko njihove tradicionalne kulture ter trenutnega političnega in družbenega statusa. 

Naraščajoče Padajoče
po strani

Naraščajoče Padajoče
po strani