Masaža, refleksoterapija in akupresura so tehnike, s katerimi s pritiskanjem na določene dele telesa zmanjšujemo stres in pomagamo telesu. Akupresura je vrsta masaže, ki spodbuja pretok čija oziroma življenjske energije po tradicionalni kitajski medicini, za razliko od akupunkture pa se ne uporabljajo igle, ampak prste in palec. Terja se poznavanje tradicionalne kitajske medicine, notranjih organov in drugih delov telesa.

Masaža je starodavna oblika terapije, ki jo uporabljajo najrazličnejše kulture po vsem svetu. Maserji pomagajo zmanjšati stres in napetost v mišicah z manipulacijo določenih delov telesa, s čimer pomagajo pospešiti pretok krvi. Za masažo pravijo, da pomaga ublažiti bolečine v telesu in ima druge blagodejne učinke na naše telo in dobro počutje (masaža za hrbet, masaža za vrat, masaža za noge…).
Danes so tudi na voljo že masaže za živali, doječke in tudi nosečnice.

Refleksoterapija oziroma refleksologija pa se nanaša na pritiske izključno na noge in roke, kjer se po mnenju tradicionalne kitajske medicine nahajajo točke, ki jih sicer z masažo ni mogoče doseči, s pritiskom na določeno mesto pa naj bi se pozitivno delovalo na notranji organ, s katerim je po tradicionalni kitajski medicini posamezno mesto na rokah in nogah povezano. Vse naštete terapije so neinvazivne in naj bi pomagale sprostiti živčevje.

Masaža, refleksoterapija in akupresura temeljijo na teoriji o življenjski energiji oziroma čiju, katerega pretok je potrebno spodbuditi. Vse tri terapije so se pojavljale v takšni ali drugačni obliki skozi zgodovino ne samo na Kitajskem, ampak obstajajo dokazi za obstoj recimo refleksologije tudi v starem Egiptu.

Poznamo tudi različne vrste masaže glede na območje, kjer so se razvile, danes je še zlasti priljubljena tajska masaža. Akupresura in refleksoterapija pa se uporabljata tudi v povezavi z akupunkturo in drugimi tehnikami tradicionalne kitajske medicine (priporočamo www.daotkm.si). Izvajanje vseh treh tehnik terja temeljito poznavanje človeške anatomije in delovanja človeškega telesa. Masaža, refleksoterapija in akupresura naj bi veljale tudi za koristne pri obvladovanju stresa.

V knjižni rubriki Masaža, refleksoterapija in akupresura priporočamo knjige: Či samomasaža: Taoistična pot do pomladitve,  Akupresura - Točke za zdravje, Anatomija masaže, Refleksologija za začetnike, Reiki za začetnike.

Masaža, refleksoterapija in akupresura

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

2 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

2 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top