Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Mastna laž: Grenka resnica o sladkorju

na zalogi pri dobavitelju- dobava 5-7 dni.
SKU
9789616803809
Dodaj v primerjavo
Cena 28,90 €
Knjiga, ki nas neusmiljeno sooči z resnico o nevarni količini sladkorja, ki nas obdaja, in o posledicah, ki jih prinaša.
Dodaj na seznam želja

Založnik o knjigi:

Dr. Robert Lustig je priznani endokrinolog in specialist za otroško debelost, ki nam v svoji epohalni knjigi odpira oči za planetarno prehransko katastrofo. Pri tem izhaja iz analize t. i. presnovnega sindroma, ki je posledica presnovnih okvar, povzročenih zaradi inzulinske rezistence, sem pa spadajo: diabetes tipa 2, povišan pritisk, motnje krvne zamaščenosti, srčno-žilne bolezni, jetrna zamaščenost nealkoholnega tipa, ledvična obolenja, policistični jajčniki in tolščavost (debelost). 

Inzulinska plima povzroča tudi 80 odstotkov rakotvornih celičnih mutacij!

Kandidati za te bolezni, ki skrajšujejo življenje za v povprečju 15 do 20 let, iz preostalih let pa delajo kronično trpljenje, smo po Lustigu vsi, ki uživamo več sladkorja, kot ga zmore varno presnoviti človeško telo: to je do 50 gramov (200 kalorij) dnevno. Pri nas smo trenutno pri 100 gramih po prebivalcu, če pa odštejemo diabetike, otročičke, ljubitelje slanega itn., je ta številka še precej višja.

To sladko pandemijo, o tem danes ni več znanstvenega dvoma, povzroča ameriška industrijska prehranaKapitalna zmota, češ da je za porast kardiovaskularnih obolenj kriva maščoba, je v 80. letih 20. stol. pripeljala do zakonodaje, ki je od živilske industrije (najprej v ZDA) zahtevala, naj zniža delež vsebnosti maščob v osebni prehrani s 40 na 30 odstotkov. Živilska industrija je manjkajočo maščobo nadomestila s sladkorjem, še raje pa s cenejšo ketonsko fruktozo, ki jetra presnovno obremenjuje še sedemkrat huje. Globalizacija »svobodnega trga« je to novodobno kugo zanesla tudi k nam.

Sladkor je nasladilo. V preobilju naslade se toleranca postopno viša, dozo je treba za isti učinek večati in večati, in ta mehanizem povzroči zasvojenost. Usodna razlika od drugih drog je v tem, da od sladkorja ni mogoče strogo abstinirati. Prvo dozo prejmemo že z materino krvjo (glukoza), drugo z njenim mlekom (laktoza). Potem pa se začne zares: 80 odstotkov vseh predelanih živil danes vsebuje sladkor. Vsi smo torej večji ali manjši cukromani. 

Knjiga doktorja Lustiga ponuja znanstveno utemeljene modele rešitve za posameznika, zdravstveni sistem in človeštvo nasploh. Zame osebno je bil prvi korak branje te knjige.

Branko Gradišnik


Recenzija Bukla:

Vsak šesti Zemljan ima previsoko telesno težo in kljub vsem poskusom, da bi jo spravil na normalno raven, mu to ne uspe. Zakaj? Razloge za to epidemijo predebelosti najdete v delu Mastna laž, ki jo je nedavno napisal ameriški zdravnik Robert Lustig, priznani endokrinolog in specialist za otroško predebelost. V pričujoči knjigi nam razkrije planetarno prehransko katastrofo, pri tem pa izhaja iz analize t. i. presnovnega sindroma.

Ta je posledica pretiranega uživanja sladkorja ter presnovnih okvar, povezanih z njim in povzročenih zaradi inzulinske rezistence. Med bolezni presnovnega sindroma spadajo tudi diabetes tipa 2, povišan pritisk, srčno-žilne bolezni, jetrna zamaščenost nealkoholnega tipa, ledvična obolenja in pa tolščavost. Zakaj je prišlo do tega »sladkornega sindroma«? Lustig vidi razlog v tem, da so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v Ameriki od živilske industrije zahtevali, naj zniža delež vsebnosti maščob v osebni prehrani s 40 na 30 odstotkov.

Ta je manjkajočo maščobo nadomestila s sladkorjem ali pa s cenejšo ketonsko fruktozo, ki jetra presnovno obremenjuje 7x huje. Posledica je presnovni sindrom, ti trendi pa so se kasneje kot požar razširili po vsem svetu in sedaj izgledajo skoraj neukrotljivi. Knjiga, ki odpira oči, obenem pa ponuja tudi modele rešitev za vsakega posameznika in človeštvo nasploh!


Medijske objave o knjigi:Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789616803809
Leto izdaje 2014
Število strani 433
Dimenzije 15,0 x 21,0
Vezava Mehka
Izdal UMco
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Mastna laž: Grenka resnica o sladkorju
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Delaj, teci, živi

Cena 28,90 €