V vrečki ni artiklov.
Milijon sekund bliže

Kaj je življenje? Kaj je življenje? 
Tako se Podlogarjev pesniški subjekt oziroma pesniški subjekt Podlogar, kakor vam drago, sprašuje v eni od pesmi z začetka zbirke. 

In res, če se zapeljemo vzvratno, se nam to vprašanje, za nameček še pomenljivo podvojeno zapisano, kar naenkrat zazdi temeljna avtorjeva pesniška obsesija že od njegovega pesniškega prvenca Naselitve (1997) naprej. Če se nam je Podlogar takrat predstavil kot »dedič in čuvar izročila« velikih pesniških imen od antike do danes in se v svojih pesmih pogumno spoprijemal z neizrekljivim, je že s svojo drugo zbirko, Vrtoglavico zanosa (2002), nakazal svojo pesniško pot v drug(ačn)o smer. Svoje je seveda opravila že zelo izrazito izpostavljena motivika poti, tokrat nič manj fizične kot duhovne, na njeni sledi pa se je pehala tudi vidno preobražena govorica, ki je čedalje manj skrivala in vse več odkrivala. 

Spoštljivost in negotovost sta zamenjali strastnost in hlastnost, zato naslove Podlogarjevih zbirk lahko beremo in razumemo tudi zelo dobesedno. In če je poetika avtorja Naselitev spočetka še sestopala k izvirom, se je od takrat začela z vse močnejšimi in pogostejšimi sunki izstreljevati na brizgih gejzirov in je postajala vedno bolj klepetava, ja, že skoraj hote gobezdava in raztresena. 

V Milijonu sekund bliže tako Podlogar udarja na plano s pestro zasedbo formalnih postopkov: od medverznih preskokov do horizontalnih premolkov oziroma vertikalnih predahov, začinjenih z neredkimi ponovitvami ter zrcaljenji pomena in pomenom zrcaljenja, puščanjem v nedorečenosti in razpiranjem mnogoznačnosti, ki ju omogočata razvezana sintaksa in namerno opuščanje ločil, ter s tu in tam razpotegnjenim in modificiranim zapisom besedila, s čimer si pesnik, vsaj tako se zdi, prizadeva kar se da natančno izraziti dojemanje obilnih snovnih in jezikovnih nanosov ter se s tem kar najbolj čvrsto oprijeti vrtoglavo zanosne življenjske stvarnosti današnjega akterja na globalnem odru medsvetovnih konstelacij. 

Je to (sploh) (še) (kakšno) življenje? 
(Z zavihka: Urban Vovk) 

961-6098-78-0 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/1/0/1060.jpg 961-6098-78-0
12.48 EUR 2021-03-08 Zaloga: Na zalogi

Milijon sekund bliže

Milijon sekund bliže Gregor Podlogar

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 62 zlatnikov = 0,62 €.
Kaj je življenje? Kaj je življenje? Tako se Podlogarjev pesniški subjekt oziroma pesniški subjekt Podlogar, kakor vam drago, sprašuje v eni od pesmi z začetka zbirke. In res, če se zapeljemo vzvratno, se nam to vprašanje, za nameček še pomenljivo podvojeno zapisano, kar naenkrat zazdi temeljna avtorjeva pesniška obsesija že od njegovega pesniškega prvenca Naselitve (1997) naprej. Če se nam je Podlogar takrat predstavil kot »dedič in čuvar izročila« velikih pesniških imen od antike do danes in se v svojih pe...
Cena: 12,48 €

Podrobnosti artikla Milijon sekund bliže

ISBN 961-6098-78-0
Leto izdaje 2006
Število strani 86
Dimenzije 16,5 x 18,0
Vezava Mehka vezava
Izdal LUD Literatura
Avtor Gregor Podlogar

O avtorju Milijon sekund bliže

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).