Kaj je pravzaprav telesno in duševno (duhovno) zdravje? Modrosti Vzhoda za telesno in duševno (duhovno) zdravje izhajajo iz starodavnih indijskih in kitajskih konceptov telesnega in duševnega (duhovnega) zdravja, ki na naše zdravje gledajo holistično, torej na človeka kot celoto, pri čemer se razlikujejo od sodobnih raziskav duševnega (duhovnega) zdravja, ki se posvečajo predvsem biološkim vidikom psiholoških pojavov.

Po modrostih Vzhoda za telesno in duševno (duhovno) zdravje pa je treba upoštevati tudi povezavo med delovanjem človeškega uma, psihe in telesa, kar sestavlja eno celoto, človeško bitje. Se pa, še zlasti od Junga in Freuda naprej, v sodobno psihologijo vključujejo tudi tradicionalni koncepti duševnega (duhovega) in telesnega zdravja, v zadnjih nekaj desetletjih pa v njej dobivajo mesto tudi modrosti Vzhoda za telesno in duševno (duhovno) zdravje.

Raziskovanje antičnih indijskih besedil, kot so Upanišade, kaže bogastvo, celovitost in praktičnost modrosti Vzhoda za telesno in duševno (duhovno) zdravje, kar gotovo lahko prispeva k širjenju znanja o duševnem (duhovnem) in telesnem zdravju sodobnega človeka. Indijska sveta besedila, na primer, povezujejo telo in um, slednjemu pa pripisujejo podobnost z dušo v fizičnem telesu. Vzhod je s svojimi modrostmi za telesno in duševno (duhovno) zdravje pomembno prispeval k raziskovanju zavednega in nezavednega, lastne identitete, energije moči in drugih pojmov, s katerimi se dandanes ukvarja predvsem New Age gibanje. Čeprav Svetovna zdravstvena organizacija v svoji definiciji zdravja vključuje fizično in mentalno zdravje v holističen koncept zdravja, se za razliko od modrosti Vzhoda za telesno in duševno (duhovno) zdravje to še ni do zadostne mere pokazalo pri poučevanju in raziskavah.

Ajurvedska besedila kažejo med drugim povezavo med telesom in psiho, iz česar po mnenju ajurvede vse fizične bolezni izhajajo tudi iz psiholoških dejavnikov, med katere se uvrščajo tudi različna čustva, kot so strah, jeza, žalost, ponos, ljubosumje in drugo. Po drugi strani pa po modrostih Vzhoda za telesno in duševno (duhovno) zdravje izhaja tudi, da dobro zdravje spodbujajo določene vrline, kot je recimo pogum, posledično pa naj bi se po njih tudi zdravilo psihosomatsko.

V knjižni rubriki  modrosti vzhoda za telesno in duševno (duhovno) zdravje priporočamo knjige: Meditacija, Skrivnosti dobrega spanca, Ajurveda - Veda o samozdravljenju, Kanon interne medicine rumenega cesarja,  Mini joga in masaža, Joga - Naravna pot bivanja, Energijska medicina, Ajurveda - Način življenja, Či samomasaža: Taoistična pot do pomladitve,  Fuzija petih elementov, Načrtovanje življenja z ajurvedo, Prebuditev zdravilne energije, Celostni reiki.

Modrosti vzhoda za telesno in duševno (duhovno) zdravje

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 30

Stran
na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 30

Stran
na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top