Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Moj dežnik je lahko balon

Na zalogi
SKU
9788611025766
Dodaj v primerjavo
Cena 17,99 €

Pisateljica Ela Peroci je pravljico Moj dežnik je lahko balon prvič objavila leta 1955 in zanjo dobila Levstikovo nagrado. Velika slikanica z ilustracijami Marlenke Stupica je bila prvič objavljena leta 1962.

Dodaj na seznam želja

Moj dežnik je lahko balon

Deklica po imenu Jelka je imela na trati za hišo svoj šotor, kateri je bil rumeni dežnik. Jelka je tekala okoli šotora in se igrala s svojo novo rdečo žogo. Skozi okno so jo pri igri opazovali mama, oče, dedek, babica in teta ter jo opozarjali, da naj pazi na svojo novo žogo. Jelka je žogo vrgla visoko v zrak in žoga je padla v bližnji potok.

Mama, oče, dedek, babica in teta so bili jezni  nanjo in na njeno nepazljivost. Jelka ni mogla gledati jeznih obrazov, zato se je skrila pod svoj dežnik, ga močno prijela za kljuko, zaprla oči in šepetala: »Moj dežnik je lahko balon.« 

Njen dežnik je res poletel visoko v nebo. Vsi njeni so zaskrbljeni gledali za njo. Ko pa je deklica odprla oči, je videla pod seboj ljubljanske hiše, dvorišča, mačko, ki se je grela na vrhu hiše, škatle (to so bili avtomobili iz ptičje perspektive), ter pike (ljudje), ki so mrgolele sem in tja.

Jelka je uživala v poletu nad Ljubljano. In imela je res lep sončen razgled na dogajanje v Ljubljani. Obkrožila je Ljubljanski grad, odpotovala do Tivolija in tukaj je zagledala prelep cvetlični vrt na katerem pa niso rastle navadne rože, rastli so klobuki vseh barv in oblik.

Jelka je zaprla svoj dežnik in se tukaj ustavila. V tej čudežni deželi je srečala svoje vrstnike, ki so živeli v isti ulici in s katerimi se ni smela igrati, ker so starši precenili, da v njihovi družbi ne bi bila preveč varna. V tej deželi pa se je lahko igrala z njimi. Vsak je nadel svoj klobuk in postal je to kar je klobuk predstavljal.

Eden izmed otrok je postal vseviden in Jelka ga je prosila, da naj poišče njeno izgubljeno žogo. Ko je dobila nazaj svojo žogo se je lepo poslovila in s sabo vzela tudi nekaj klobukov, katere je potem doma razdelila.

Nihče je ni mogel ošteti zaradi izginotja. Ko so si nataknili vsak svoj klobuk, so postali to kar so si vedno želeli. Dedek je postal general, babico je klobuk pomladil, mama je postala najlepša gospa v mestu, očka profesor, teta pa filmska igralka. Imela pa je še majhno sestro katero je komaj kdo opazil. Ko si je poveznila svoj klobuk, je rekla da je zlata ribica.

Jelka pa ni imela klobuka, je pa imela dežnik, ki je lahko postal balon.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9788611025766
Leto izdaje 2016
Število strani 14
Dimenzije 21,0 x 26,5
Vezava Trda
Izdal Mladinska knjiga Založba d.d.
Avtor Ela Peroci
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Moj dežnik je lahko balon
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Moj dežnik je lahko balon

Cena 17,99 €