Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Moja skrivna knjiga

Na zalogi
SKU
9789617036381
Dodaj v primerjavo
Cena 23,00 €

Avtor te knjige ni nikoli niti ni nameraval objaviti in je izšla nekaj let po njegovi smrti; napisal jo je v obliki svojega namišljenega pogovora s svetim Avguštinom v navzočnosti Resnice, pri tem je zapisoval svoje notranje dvome. Njegove visoke duhovne nasvete je Petrarka sicer povsem razumel in sprejemal, ni pa imel dovolj volje ali vere, da bi jih tudi prestavil v svoje življenje in povsem enako velja tudi za sodobnega človeka, ki sicer živi v izobilju, vendar pa mu primanjkuje moči volje po lastnem izboljšanju.

Dodaj na seznam želja

Petrarka

Frančišek Petrarka (Francesco Petrarca *1304 +1374), prvi humanist in klasik, ki je položil temelje moderne evropske književnosti in jo pravzaprav dobesedno iznašel, pri tem pa je izhajal iz poganske starorimske klasike. Petrarka pa ni le prvi sodobni evropski pesnik, temveč tudi prvi sodobni evropski pisatelj.

Ob njegovih pesnitvah Canzonierah, s katerimi je zaslovel že za časa življenja, je njegovo drugo najpomembnejše delo Moja skrivna knjiga, ki je intimna izpoved o dilemah in ontoloških vprašanjih najbrž v tistem času najbolj nadarjenega in razgledanega umetnika in tudi začetnika renesanse.

Petrarku je uspelo s krščanskim mišljenjem, kot ga je učil sveti Avguštin, povezati poganske klasike in torej antična prepričanja in jih uskladiti v enotno mišljenje in modrost, kar je postalo temelj celotne evropske književnosti.

Petrarka razume, da se je kakor vsi rodil zato, da bi se nečesa naučil in se s tem torej izboljšal, vendar, kot pove Tin Ujević: "namesto učiteljeve askeze brani pozitivne radosti življenja in človeške spodbude vseh dejavnosti, ki jih je težko ukiniti, brani svojo umetnost, ki je po vsebini precej čutna, po obliki pa prefinjena, kot tudi pravico do razkošja kulture, posvetne umetnosti, individualnega razcveta občutkov, morda pa celo pravico do razvoja svobodne znanosti in torej isto vero sprejema z drugačnim svetovnim nazorom."

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789617036381
Leto izdaje 2019
Število strani 222
Dimenzije 13,0 x 21,0
Vezava Mehka
Izdal Amalietti & Amalietti
Avtor Francesco Petrarca
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Moja skrivna knjiga
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Moja skrivna knjiga

Cena 23,00 €