KNJIGA MESECA - svetovna uspešnica Moč Zemlje + GRATIS dostava:)

V vrečki ni artiklov.
Moji prvi morski raki - Preprost določevalni ključ

Raki so zelo raznolika skupina živali. Razlikujejo se po velikosti in obliki. Tako najdemo med raki mikroskopsko majhne živali, kot tudi take, ki dosežejo velikost pol metra ali celo več. Njihovo telo je različno oblikovano.

Najbolj značilna predstavnika rakov sta potočni rak in jastog, ki imata valjasto oz. vretensto telo. Nekateri imajo telo dvobočno stisnjeno (npr. pri postanicah) ali pa je telo bočno razširjeno in skrajšano, kot pri rakovicah. Zanimivi so raki vitičnjaki, ki na prvi pogled ne spominjajo na rake, ampak bolj na školjke, ki so pritrjene na skale. Ti raki se pritrdijo na trdo podlago in izločijo apnenčaste ploščice, ki ščitijo notranjost telesa.

Ploščice so združene v prisekan stožec in če stopimo na raka z boso nogo, nas močno zbode v podplat. Ker ti raki živijo pritrjeni na podlago (so sesilni) in se ne premikajo na druga mesta, se je njihovo telo v dolgi zgodovini evolucije močno spremenilo. Med raki najdemo tudi zajedalce. Tudi pri teh je telesna zgradba spremenjena zaradi zajedalskega načina življenja.

Okončine na glavi so preoblikovane v kavlje in priseske, da se lahko dobro pritrdi na gostitelja in mu sesa kri. Nekateri raki imajo prvi par nog preoblikovan v škarje. Pogosto sta leva in desna različni. Kožo telesa prekriva hitinjača. Raki živijo tako v sladki vodi , kot tudi v morju, poznamo pa tudi nekaj kopenski predstavnikov.

Raki imajo značilno glavoprsje in zadek. Noge na različnih delih telesa so različno razvite, glede na naloge, ki jih opravljajo, pri nekatereih rakih pa so tudi pokrnele ali pa so povsem izginile. Na glavi imajo po dva para tipalk (anten), ki so večinoma dolge in z njimi vohajo in tipajo. V tej knjižici so opisani le najbolj pogosti morski predstavniki našega Jadrana.

978-961-6882-09-5 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/r/a/rak_2.jpg 978-961-6882-09-5
16.9 EUR 2021-06-26 Zaloga: Na zalogi

Moji prvi morski raki - Preprost določevalni ključ

Moji prvi morski raki - Preprost določevalni ključ Barbara Bajd

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 84 zlatnikov = 0,84 €.
Raki so zelo raznolika skupina živali. Razlikujejo se po velikosti in obliki. Tako najdemo med raki mikroskopsko majhne živali, kot tudi take, ki dosežejo velikost pol metra ali celo več. Njihovo telo je različno oblikovano.
Cena: 16,90 €

Podrobnosti artikla Moji prvi morski raki - Preprost določevalni ključ

ISBN 978-961-6882-09-5
Leto izdaje 2013
Število strani 38
Dimenzije 13,0 x 19,5
Vezava Trda vezava
Izdal Založba Hart
Avtor Barbara Bajd

O avtorju Moji prvi morski raki - Preprost določevalni ključ

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).