Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Monografija France Slana

Na zalogi
SKU
75756568568
Dodaj v primerjavo
Cena 129,90 €
Dodaj na seznam želja

Slikar France Slana se je močno uveljavil in postal pojem v šestdesetih letih 20. stoletja s temačnimi slikami propadajočih mlinov in domačij, poslej pa se je njegov opus motivno in izrazno še razširil in postal bolj vitalističen, prepojen z umetnikovo življenjsko energijo in vse bolj neposreden, a v glavnih poudarkih v osnovi vse do danes izhaja iz njegovih mladostinih izhodišč, zazrtih v proslavljanje izginevajočih lepot.

Umetnik je po končani ljubljanski likovni šoli veliko razstavljal po nekdanji Jugoslaviji in študijsko potoval po Evropi in Egiptu, kjer je leta 1957 kot svoje največje priznanje prejel prvo nagrado za slikarstvo na binealu v Aleksandriji. Za ciklus porušenih akvarelov Skopja je leta 1964 prejel nagrado Prešernovega sklada ter zatem doživel več knjižnih monografij.

Zdaj se po več desetletjih, po samostojnih razstavah v ljubljanski Moderni in Mestni galeriji, ponovno vrača v Ljubljano z večjo pregledno razstavo na Ljubljanskem gradu, ki zajema dela iz njegove bogate zasebne zbirke in tudi iz ljubljanske Moderne galerije ter zasebnih zbirk.
Razstava bo iz Ljubljane poleti 2013 v razširjeni obliki prestavljena tudi v galerijske prostore gradu v Slovenski Bistrici. Ustvarjalci želijo, da bi ponovno opozorila na pomen Slanovega ustvarjelnega opusa, ki je že dolgo vključen v slovensko likovno zgodovino, saj velja umetnik s svojim mladostnim delom za enega prvih mojstrov našega informelsko občutenega krajinarstva ter za enega najboljših slovenskih akvarelistov.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 4534645768
Leto izdaje 2013
Število strani 323
Dimenzije 35,0 x 35,0
Vezava Trda
Izdal Samozaložba
Avtor France Slana
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Monografija France Slana
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Monografija France Slana

Cena 129,90 €