V vrečki ni artiklov.
Nacionalizem in nasilje

Nacionalizem

Italijanska avtorja sta na temelju bogatega arhivskega gradiva vseh vpletenih držav opravila doslej enega najbolj temeljitih pregledov zgodovine ustaštva – gibanja, ki sta ga v sklepnem komentarju označila za najbolj nasilno in krvavo teroristično organizacijo v Evropi dvajsetega stoletja.

Njuno delo med drugim nazorno kaže, da je bil razpad Jugoslavije dolgo načrtovan proces, ki se je ob izdatni pomoči sosednjih držav začel praktično takoj po njenem nastanku, saj si Italija in Madžarska na Balkanu nista želela nastanka močne države.

Žalostna ironija tega procesa je, da so si jugoslovanska skrajna nacionalistična in kolaborantska gibanja kupovala politično in vojaško podporo Rima s tihim soglasjem k italijanskemu ozemeljskemu ekspanzionizmu.

Zgodovino ustaštva sta avtorja razdelila v tri sklope:

- umor kralja Aleksandra in skrivanje Pavelićevih ustašev v Italiji pod okriljem Mussolinija in italijanskega fašima;

- začetek druge svetovne vojne in nastanek NDH, etnično in versko čiščenje Hrvaške, kapitulacija Italije in začetek propada NDH;

- beg v Avstrijo in po 'podganjih poteh' v Argentino, vdori ustaških Križarjev v Jugoslavijo, ustaški terorizem kot orodje hladne vojne.

Čeprav avtorja opisujeta predvsem zgodovino ustaštva in Neodvisne države Hrvaške, pa posredno, na številnih mestih pa tudi neposredno, govorita o skrajnem nacionalizmu in kolaboraciji na celotnem območju nekdanje Jugoslavije, torej tudi v Sloveniji. Še posebej natančno se dotakneta množičnega bega ustašev preko slovenskega ozemlja na avstrijsko Koroško in skupnega bega slovenskih in hrvaških vojnih zločincev v Argentino ob pomoči visokih vatikanskih predstavnikov.

9789616627849 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/n/a/nacionalizem_in_nasilje.jpg 9789616627849
28.6 EUR 2020-07-16 Zaloga: Na zalogi

Nacionalizem in nasilje

Nacionalizem in nasilje Giorgio Cingolani Pino Adriano

Pavelić in ustaški terorizem od začetkov fašizma do hladne vojne

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 143 zlatnikov = 1,43 €.
V času, ko se po vsej Evropi grozeče prebuja duh že skoraj pozabljenega fašizma, je izšlo delo, ki prinaša celovito zgodbo o nastanku, vzponu in propadu hrvaškega ustaštva – po sklepni oceni avtorjev ene najbolj krvavih in nasilnih terorističnih organizacij v Evropi dvajsetega stoletja.
Cena: 28,60 €

Podrobnosti artikla Nacionalizem in nasilje

ISBN 9789616627849
Leto izdaje 2019
Število strani 528
Dimenzije 20,0 x 13,0
Vezava Mehka vezava
Izdal Založba Ciceron
Avtor Giorgio Cingolani
Pino Adriano

O avtorju Nacionalizem in nasilje

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).