Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Nacionalizem in nasilje

Na zalogi
SKU
9789616627849
Dodaj v primerjavo
Cena 28,60 €

V času, ko se po vsej Evropi grozeče prebuja duh že skoraj pozabljenega fašizma, je izšlo delo, ki prinaša celovito zgodbo o nastanku, vzponu in propadu hrvaškega ustaštva – po sklepni oceni avtorjev ene najbolj krvavih in nasilnih terorističnih organizacij v Evropi dvajsetega stoletja.

Dodaj na seznam želja

Nacionalizem

Italijanska avtorja sta na temelju bogatega arhivskega gradiva vseh vpletenih držav opravila doslej enega najbolj temeljitih pregledov zgodovine ustaštva – gibanja, ki sta ga v sklepnem komentarju označila za najbolj nasilno in krvavo teroristično organizacijo v Evropi dvajsetega stoletja.

Njuno delo med drugim nazorno kaže, da je bil razpad Jugoslavije dolgo načrtovan proces, ki se je ob izdatni pomoči sosednjih držav začel praktično takoj po njenem nastanku, saj si Italija in Madžarska na Balkanu nista želela nastanka močne države.

Žalostna ironija tega procesa je, da so si jugoslovanska skrajna nacionalistična in kolaborantska gibanja kupovala politično in vojaško podporo Rima s tihim soglasjem k italijanskemu ozemeljskemu ekspanzionizmu.

Zgodovino ustaštva sta avtorja razdelila v tri sklope:

- umor kralja Aleksandra in skrivanje Pavelićevih ustašev v Italiji pod okriljem Mussolinija in italijanskega fašima;

- začetek druge svetovne vojne in nastanek NDH, etnično in versko čiščenje Hrvaške, kapitulacija Italije in začetek propada NDH;

- beg v Avstrijo in po 'podganjih poteh' v Argentino, vdori ustaških Križarjev v Jugoslavijo, ustaški terorizem kot orodje hladne vojne.

Čeprav avtorja opisujeta predvsem zgodovino ustaštva in Neodvisne države Hrvaške, pa posredno, na številnih mestih pa tudi neposredno, govorita o skrajnem nacionalizmu in kolaboraciji na celotnem območju nekdanje Jugoslavije, torej tudi v Sloveniji. Še posebej natančno se dotakneta množičnega bega ustašev preko slovenskega ozemlja na avstrijsko Koroško in skupnega bega slovenskih in hrvaških vojnih zločincev v Argentino ob pomoči visokih vatikanskih predstavnikov.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789616627849
Leto izdaje 2019
Število strani 528
Dimenzije 20,0 x 13,0
Vezava Mehka
Izdal Ciceron
Avtor Giorgio Cingolani, Pino Adriano
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Nacionalizem in nasilje
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Nacionalizem in nasilje

Cena 28,60 €