Številne kulture skozi zgodovino uporabljajo rastlinske izvlečke in zelišča za naravno kozmetiko in nego telesa, danes pa so zelo priljubljena tudi eterična olja, cvetovi in sestavine živalskega izvora, kot so čebelji vosek in minerali, katerim se dodajajo konzervansi in druga sredstva.

Čeprav znanost še ni natančno potrdila delovanja naravnih (bio) sestavin, po katerih danes res raje segajo potrošniki naravne kozmetike in nege telesa, so se pokazali določeni potencialni pozitivni učinki olivnega olja, kamilice, jagod acai, zelenega čaja in podobno, ki naj bi delovali blagodejno na našo kožo.

Na vzhodu pa se naravna bio kozmetika in nega telesa povezujeta predvsem z indijsko ajurvedo in tradicionalno kitajsko medicino, ki med drugim uporabljata aloe vero, ginko, kokosovo olje, jojobo, jajčno olje, karitejevo maslo in čebelji vosek. Seveda je treba biti pri sestavinah naravne bio kozmetike za nego telesa previden, še zlasti v primeru alergij in podobnih težav. Trg naravne bio kozmetike in nege telesa v zadnjih letih beleži nenehno rast, čemur gotovo botruje vse večja želja potrošnikov po naravnih bio sestavinah v zadnjih desetletjih.

Karitejevo maslo slovi kot sredstvo, ki vlaži kožo, podobno velja tudi za jojobo. Tradicionalna kitajska medicina še zlasti uporablja jajčno olje, ki ga dodaja kremam in drugim preparatom, čeprav se je včasih uporabljalo za nego las. Naravna bio kozmetika in nega telesa zagotovo sodita med industrije sedanjosti in prihodnosti, saj nikakor ni mogoče odmisliti vpliva kozmetičnih sredstev na nas same in na naše okolje.

Vse večja osveščenost potrošnikov se vsekakor odraža tudi pri širjenju zavedanja o pomenu tega, kaj dajemo na svojo kožo in s čim negujemo svoje telo. Danes je na voljo mnogo blagovnih znamk naravne kozmetike in nege telesa, ki dajejo poudarek uporabi naravnih sestavin, veliko tudi domačih proizvajalcev, ki vse bolj sledijo željam sodobnega potrošnika.

V knjižni rubriki naravna kozmetika in nega
telesa priporočamo knjige: Moja domača kozmetika, Zdravilna kozmetika iz narave, Babičina kozmetika.

Naravna bio kozmetika in nega telesa

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

5 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

5 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top