Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Nesmrtnost in neumrljivos

Na zalogi
SKU
9789612132712
Dodaj v primerjavo
Cena 41,00 €

V 2. knjigi so prikazane oblike in stopnje posmrtne nesmrtnosti, ki so se razvijale hkrati z razvojem krščanstva od dobe mučencev (z mučeniško smrtjo za Boga kot neposrednim prehodom v nebesa) prek dobe puščavnikov (z askezo in odpovedovanjem spolnosti skrbijo za zveličanje in nesmrtne duše) do dobe klerikov (v njej se počasi izoblikuje razlika med drugim, večnim življenjem v nebesih in drugo smrtjo, s katero so kaznovani in vrženi v večni peklenski ogenj največji grešniki).

Dodaj na seznam želja

Nesmrtnost

Podrobno so prikazana stališča o posmrtni nesmrtnosti krščanskih očetov in teologov: Polikarpa, Justina Atenagore, Ireneja Tertulijana, Origena, Gregorja in Nise, Antona Puščavnika, Atanazija, Pahomija, Evagrija, Ambrozija Milanskega, Avguština, Dionizija Areopagita; Boetija in Tomaža Akvinskega.

Posebej je predstavljen Dante z Božansko komedijo s krogi pekla, vic in nebes ter razvitimi hierarhijami med posmrtniki oz. nesmrtniki znotraj navedenih transcedentnih prostorov. Gre za očiten prikaz/dokaz, kako poteka pravo raziskovalno delo in kako ustvarjalni pristop vključuje svoje lastno dograjevanje. Jasno je vidno, kako je Assmann skozi leta poglabljal in dopolnjeval koncept monoteističnosti, dokler ga ni razdelal/dodelal do današnje strukturiranosti in s tem kompleksnosti. Ne prikaže le prehoda, pravzaprav preskoka (cultura facit saltus) od politeizma k monoteizmu, ampak tudi notranje razčlenjevanje monoteizma: na inkluzivni monoteizem nenasilnosti in ekskluzivni monoteizem nasilja, na afektni in kognitivni monoteizem, na monoteizem zvestobe (do Boga kot rešitelja iz služnosti oz. zaveze med njim, med tem ljubosumnim Bogom in Izraelci) in monoteizmom resnice (kot Resnice edino pravega Boga in prave vere), itn.

Zgodovinsko gledano se je biblični monoteizem v glavnem res uveljavljal kot religija nasilja, vendar pa je bil včasih sposoben vključevati tudi vrednote, ki jih poznamo pod imenom svetovni etos. Danes smo na prelomnici glede tega, kateri monoteizem se bo uveljavil. Najprej pa na prelomnici med jezikom nasilja in jezikom nenasilnosti. Sledi interpretacija uradnih katoliških stališč o oblikah posmrtnega življenja, o poslednji sodbi in apokaliptiki, o večnem življenju in večni smrti …

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789612132712
Leto izdaje 2017
Število strani 444
Dimenzije 24,5 x 17,0
Vezava Trda
Izdal Slovenska Matica
Avtor Tine Hribar
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Nesmrtnost in neumrljivost, 2. knjiga
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Nesmrtnost in neumrljivos

Cena 41,00 €