Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

O dečku, ki je sanjal velike sanje

Na zalogi
SKU
9789616976961
Dodaj v primerjavo
Vroča cena 19,90 €
Prihranek 1,80 € (-8.29%)
Redna cena 21,70 €

Nekoč se je v Ljubljani rodil deček, ki je želel postati arhitekt. Po dolgih letih vztrajnosti in učenja mu je z veliko ustvarjalne domišljije tudi uspelo.

Dodaj na seznam želja

Jože Plečnik

Jože Plečnik je postal najpomembnejši slovenski arhitekt, njegova arhitekturna dela pa lahko občudujemo že na sprehodu po ljubljanskih ulicah.

Sloviti arhitekt Jože Plečnik je skušal Ljubljano oblikovati po vzoru antičnih Aten. Plečnikova Ljubljana se uvršča med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja. 

Delo arhitekta Jožeta Plečnika (1872-1957) je zaznamovalo tri srednjeevropska mesta: Dunaj, Prago in Ljubljano. Zaradi svojevrstnega sloga bi Plečnik po besedah priznanega dunajskega kritika Friedricha Achleitnerja utegnil postati celo arhitekt prihodnosti. 

Na Dunaju, kjer se je šolal pri arhitektu Ottu Wagnerju, se je Jože Plečnik odlikoval z vrsto pionirskih del moderne arhitekture. V Pragi je med drugim znameniti praški grad preoblikoval v rezidenco predsednika države, preuredil pa je tudi grajske vrtove.

Po vrnitvi v Ljubljano leta 1921, kjer so mu ponudili mesto profesorja na novo ustanovljeni univerzi, je vse ustvarjalne moči posvetil oblikovanju mesta. Plečnikova Ljubljana se kot svojevrstna urbanistična posebnost uvršča med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja.

Kot novo prestolnico Slovencev je Jože Plečnik skušal Ljubljano oblikovati na moderen način, a po vzoru antičnih Aten. Za njegov slog, ki še danes velja za inovativnega, so značilne klasične oblikovne prvine, kot so stebri, preklade, balustrade, stebriči ipd., ki pa jih je predeloval in kombiniral na svojski način.

Plečnik je podobo mesta preoblikoval na novo, glede na vodno ter kopensko os. Lotil se je vrste ključnih mestnih stavb ter prenove številnih že obstoječih. 

Med njegova najboljša dela se uvrščajo stavba Narodne in univerzitetne knjižnice, ureditev bregov Ljubljanice, še posebej Tromostovje in Čevljarski most, osrednja mestna tržnica, Poletno gledališče Križanke, stadion za Bežigradom, kompleks mrliških vežic na pokopališču Žale ter Cerkev Sv. Mihaela na barju.

Izrazit pečat je pustil tudi v okolici Ljubljane, kjer je v svojem prepoznavnem slogu prenovil vrsto stavb in spomenikov, predvsem cerkva.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789616976961
Leto izdaje 2019
Število strani 32
Dimenzije 23,5 x 28,5
Vezava Trda
Izdal Epistola
Avtor Mojiceja Podgoršek
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:O dečku, ki je sanjal velike sanje
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

O dečku, ki je sanjal velike sanje

Vroča cena 19,90 €
Prihranek 1,80 € (-8.29%)
Redna cena 21,70 €