Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Od tod ne pridete živi

Na zalogi
SKU
9789616954471
Dodaj v primerjavo
Cena 14,90 €
Dodaj na seznam želja

MARCEL ŠTEFANČIČ, jr., magister filozofije in avtor mnogih, v zadnjih letih odmevnih in dobro sprejetih esejističnih knjig, tokrat postavi ogledalo sodobni evropski družbi in njeni aroganci in nestrpnosti.

V prvem delu in eseju Begunci opiše potovanje prekletih pred drugo svetovno vojno, ko so Judi obupano bežali iz nacistične Nemčije, vendar nikjer niso naleteli na dobrodošlico, to pa preslika v našo begunsko-migrantsko sedanjost. V drugem delu, Vojna, nam postreže z ironično resnico o tem, kako Evropa slepo posnema Ameriko in posledično uvaža militaristično mišljenje in delovanje, ki skupaj z neoliberalizmom uničuje pravno in socialno državo. V sklepnem delu z esejem Teror pa Štefančič smiselno zaokrožuje knjigo s prikazom terorja, ki ga zahodne elite predstavljajo kot osnovno in ključno lastnost Islamske države, s čimer na nas vplivajo do te mere, da postajamo neobčutljivi na trpljenje beguncev.


»V očeh finančnih elit, imunih na demokratične procese in pravno državo, se zdijo revni, brezposelni in deklasirani nekaj oddaljenega in eksotičnega – kot begunci in Bližnji vzhod. In neoliberalne politike niso nič drugega kot nihilistične zgodbe o tem, kateri ljudje si zaslužijo življenje in kateri ne, kdo naj živi in kdo naj umre. Če jih prevedeš v vojaški jezik, dobiš vojne. Naj pa vas nikar ne čudi, da neoliberalizem, ki poziva k odprtim mejam in prostemu trgu, tako dobro pleše z neo­konservativizmom, ki poziva k državi nacionalne varnosti, zapiranju meja in zaklepanju Evrope.«

– iz knjige

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789616954471
Leto izdaje 2016
Število strani 166
Dimenzije 15,0 x 21,0
Vezava Mehka
Izdal UMco
Avtor Marcel Stefančič jr.
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Od tod ne pridete živi
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Od tod ne pridete živi

Cena 14,90 €