Medsebojni odnosi so zelo pomemben del življenja vsakega izmed nas, saj je celo naše življenje preplet najrazličnejših odnosov (odnos v družini, odnos v zakonu, odnos v partnerstvu, odnos med staršem in otrokom, prijateljski odnos…) in njegova kvaliteta je v veliki meri odvisna prav od kvalitete medsebojnih odnosov.

Ker smo ljudje družabna bitja, medsebojni odnosi sodijo med stalnice v našem življenju, v kar uvrščamo ne samo odnos do soljudi, staršev, partnerja, otrok, prijateljev, sodelavcev, strank in drugih, ampak tudi odnos do sebe, okolja, ki nas obdaja, in celotnega planeta.

Medsebojni odnosi so predmet številnih knjig, v katerih strokovnjaki skušajo dognati, kateri so ključni elementi za uspešen odnos in kdaj je treba odnose znati zaključiti ter iti v življenju naprej.

Učinkovita in sprotna komunikacija vsekakor sodi med pomembne prvine kakovostnih medsebojnih odnosov, v katerih se obe osebi razvijata v isto smer, se učita druga od druge, si pomagata zrcaliti vzorce, ki jima ne koristijo več, a sta jih obe prinesli v odnos od drugod.

Nadvse pomemben je tudi medsebojni odnos med starši in otroki, saj se ravno v odnosu do staršev in njunem medsebojnem odnosu otroci prvič srečajo s pojmom odnosa, odnos med staršema pa tudi otrokom predstavlja odskočno desko za odnos do lastnega partnerja v odrasli dobi. Zato so tudi na voljo različne knjige, nekatere se osredotočajo bolj na partnerski odnos,  spet druge na odnose v družini, na zakonske odnose, tretje na odnose na delovnem mestu, ki so zagotovo nadvse pomembni za ustrezno klimo v delovnih organizacijah, četrte na odnos do strank in poslovnih partnerjev.

Medsebojni Odnosi se seveda lahko sčasoma tudi spreminjajo in nekateri trajajo celo življenje, spet drugi so pomembni za našo osebno rast in razvoj v določenem obdobju. Pomembno je ohranjati tudi pošten odnos v odnosih tako na čustveni kot fizični ravni. Pri medsebojnih odnosih šteje tudi medsebojna podpora in hvaležnost za drugo osebo. Pomemben element odnosov je tudi medsebojno zaupanje, ki se ne vzpostavi hitro, lahko pa se hitro izgubi.

V medsebojnih odnosih štejeta tudi čas in pozornost, ki ju namenjamo drug drugemu, saj jih je treba ves čas negovati in ohranjati. Odnosi naj nas tudi medsebojno izpolnjujejo in spodbujajo k temu, da postajamo boljši ljudje, ki znajo tudi iz preteklih odnosov potegniti lekcije za prihodnost.

V knjižni rubriki medsebojni odnosi priporočamo sledeče knjige: Onkraj Marsa in Venere, Razstrupite se obsojanja, Ker ima ljubezen smisel, Potrebujem tvojo ljubezen, Ho'oponopono in družinski odnosi, Negovanje sočutja, Mojstrstvo ljubezni, Kako se razumeti s skoraj vsakomer, Ozdravite svoje srce, Ho'oponopono: Havajski obred odpuščanja.

Medsebojni odnosi

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 98

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 98

na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top