V vrečki ni artiklov.
Opazovanje sebe: Prebujanje zavedanja

Opazovanje sebe

Spoznanje sebe je eno izmed temeljnih duhovnih naukov človeštva, ki jih poučujejo vsi veliki mojstri. »Spoznaj sebe« je pisalo nad vhodom v Pitagorejsko šolo in v Delfsko preročišče. Sokrat, Krišna, Buda, Lao Zi, Jezus in Ramo so svoje učence učili samospoznanja, ki je temeljni nauk na poti prebujenja.

Sebe spoznamo s samoopazovanjem, ki mu nekateri pravijo »prvo orodje«, drugi pa »človekovo orodje«. To je orodje, s katerim lahko upravljamo, popravljamo in vzdržujemo človeško telo ter ukrotimo in urimo njegove funkcije.

Opazovanje sebe je bistvenega pomena za proces dušnega prebujanja iz nezavednega dremeža. Če ne opazujemo sebe, nismo nič več in nič manj kot roboti, ujeti v nemilost podzavesti, navad in mehanskih sil zunaj in znotraj sebe.

Gre za edino knjigo na tržišču, ki se je tako zelo podrobno lotila opazovanja sebe. Na voljo je sicer na stotine knjig, kjer je govora o samopomoči in meditaciji, vendar se skoraj nobena ne posveti vprašanju, kako z opazovanjem spoznati sebe. Prav tako ne obstaja nobena druga knjiga, ki bi se ponašala s tako poglobljeno analizo, obširnimi pojasnili in bogatimi izkušnjami.

S predstavljenimi metodami boste postali pozorni v pravem pomenu besede. Pozornost bo v vaših rokah postala močno orodje, s katerim boste želi uspehe v odnosih in v življenju na splošno.

Obenem ne spreglejte tudi knjige Spominjanje sebe: Pot do ljubezni, ki ne obsoja. Skupaj veljata za najbolj podrobno raziskovanje te prakse v angleškem jeziku. Avtor jasno poudari, da je spominjanje sebe le ena polovica temeljne duhovne prakse, ki se imenuje "opazovanje sebe/spominjanje sebe". Drugi učitelji so v preteklosti udarili mimo, ker so upoštevali samo eno ali drugo, namesto da bi upoštevali oba vidika kot eno celoto. Doslej še nihče ni zagrizel v oreh knjige, ki bi proučevala spominjanje sebe s toliko različnih vidikov kot Red Hawk.

IZ KNJIGE:

Spoznati druge pomeni biti moder; spoznati sebe pomeni biti razsvetljen. - Lao Zi

Pri sebi opazujte, o čemer pišem v nadaljevanju

1. Napetost

Nepotrebna napetost kjer koli v telesu: 'nepotrebna napetost' = v mišicah je več napetosti, kot je potrebujem za nalogo, ki je pred mano (stiskanje čeljusti pri dvigovanju, napet obraz, zobje, vrat, hrbet in tako naprej). Napetost popusti, če smo pozorni na telo (= 'iskreno telo'*), zato nam čustva in misli ne vzbudijo pozornosti in je ne v celoti pritegnejo nase. Osnovno spominjanje sebe, ki je ključni spremljevalec opazovanja sebe. Hočem se spomniti, kdo sem, kdo opazuje in kaj opazuje. Zato sta zaznvanje telesa in usmerjanje pozornosti v telesne zaznave neverjetno koristna pomočnika pri samo opazovanju, brez katerih preprosto ne gre. Z njuno pomočjo prizemljim opazovanje sebe in opazovanemu odvzamem naboj. V nasprotnem primeru čustveni ali intelektualni naboj vzbudi mojo pozornost (tj. kar jaz sem – jaz sem zavest) in jo vsakokrat znova v celoti pritegne nase. Če se prizemljim in opazovanemu odvzamem naboj, lahko zavzamem najmanjšo možno objektivno distanco od opazovanega in v krhkem prostoru, ki nastane, ko usmerim pozornost na telesne zaznave, razklenem verige poistovetenja.

2. Mišljenje

Nepotrebno mišljenje: 'nepotrebna misel' = katera koli misel, s katero ne rešujemo kakšnega problema oziroma s katero se ne sporazumevamo z drugimi, katera koli misel, ki ni povezana s tistim, kar se v danem trenutku dogaja; ko hodim, se posvečam samo hoji, misli niso potrebne; ko telovadim, samo premikam telo, misli niso potrebne; ko jem, pač jem; ko vstanem, samo stojim: nekako tako – nepotrebna misel lahko preprosto postane zgolj sprožilec, 'notranji opominjevalec', ki mi pomaga, da se ponovno usmerim v sproščanje telesa. Misel ne vzbudi moje pozornosti, je ne odnese s seboj in v celoti pritegne nase. Takšnega, kakršen sem, misel hitro premami in navduši, me naredi v življenju skoraj popolnoma odvisnega od sebe – ker sem bil od rojstva naprej slabo vzgojen. Misel ima svoje mesto in je zelo uporabno orodje. Je naravnost vzorna in ubogljiva služabnica, toda kruta, groba in slaba gospodarica. Čeprav ni mišljeno, da bi nam vladala kot gospodarica, nas v vzgojno-izobraževalnem sistemu učijo ravno nasprotno. Misel ni sposobna storiti tistega, kar zahtevam od nje, zato se vedno znova 'zlomi' in nas v življenju ne more uspešno in učinkovito voditi.

 3. Čustva

Neprimerno čustvo: 'neprimerno čustvo' = katero koli čustvo, ki je močnejše, kot ke v danih okoliščinah primerno, skrajen in dramatičen odziv, ki danemu trenutku niti ne ustreza (recimo, da se prepustimo domišljiji ali sanjarijam) niti se primerno ne odziva na trenutno dogajanje. Neprimerno čustvo lahko preprosto postane zgolj sprožilec, 'notranji opominjevalec', ki mi pomaga, da se ponovno usmerim v sproščanje telesa. Neprimerno čustvo ne vzbudi moje pozornosti, je ne odnese s seboj in v celoti pritegne nase.

4. Navada

Navada: navado je težje opaziti, vendar lahko s potrpežljivim in vztrajnim opazovanjem sebe, ne da bi se vtikal v dogajanje, v daljšem časovnem razdobju opazimo svoje vzorce. Če potujem po isti nevrološki in čustveni poti več kot deset tisočkrat, se bo tudi takšnemu bedaku, kot sem, začelo svitati, da sem tu že bil in da se je vedno enako končalo. Navada se namreč ponavlja, torej je predvidljiva. Norost lahko ustrezno in uporabno opredelimo kot ponavljanje istih dejanj in pričakovanje drugačnega izida. Vendar običajen človek ponavlja ista dejanja in pričakuje drugačne izide takorekoč celo življenje; znova in znova ponavlja iste intelektualne, čustvene in fizične navade, a pričakuje drugačen izid. Ko opazim vzorce svojega notranjega sveta, ko opažam, kako se stvari ponavljajo, ko občutim naveličanost in monotonijo takega življenja iz druge roke, začnem v svojem notranjem bistvu, ki se čisto narahlo zgane in začne prebujati, hrepeneti po pravem in resničnem.

9789612857042 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/o/p/opazovanje-sebe.jpg 9789612857042
11 EUR 2020-12-01 Zaloga: Na zalogi
-50%

Opazovanje sebe: Prebujanje zavedanja

Opazovanje sebe: Prebujanje zavedanja Rdeči Sokol

1. del temeljne duhovne prakse

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 77 zlatnikov = 0,77 €.
Opazovanje sebe je najstarejša, znanstveno utemeljena in preverjena tehnika za razvijanje notranjega vodnika, ki ga vsi potrebujemo, da se prebudimo in zaživimo v skladu z zakoni morale. Knjiga je namenjena vsem ljudem, tako tistim, ki so šele začeli z opazovanjem sebe, kot tistim, ki so na tej poti ubrali že številne korake.

Vroča cena: 11,00 €

Prihranek: 10,90 € (50%)

Redna cena: 21,90 €

TOP 100

Podrobnosti artikla Opazovanje sebe: Prebujanje zavedanja

ISBN 9789612857042
Leto izdaje 2017
Število strani 200
Dimenzije 13,5 x 21,0
Vezava Mehka vezava
Izdal Zavod Gaia planet
Avtor Rdeči Sokol

O avtorju Opazovanje sebe: Prebujanje zavedanja

Rdeči Sokol

Rdeči Sokol

Rdeči sokol (dr. Robert Moore) je diplomiral iz angleškega jezika in zgodovine ter magistriral iz angleškega jezika na Državni univerzi v Illinoisu in doktoriral iz sodobne ameriške književnosti na Univerzi v Cincinnatiju. Priznani pesnik je dobitnik številnih nagrad in priznanj za svoje književno ustvarjanje, zato tudi ne preseneča, da je nekdanji prejemnik štipendije za izjemne umetnike in pisatelje Hodder Univerze Princeton. Trenutno poučuje angleški jezik na Univerzi v Arkansasu v Monticellu v ZDA.

Z opazovanjem sebe se ukvarja že več kot 30 let pod vodstvom Gurdjieffovega združenja v Arkansasu, strokovnjaka za meditacijo Osha Rajneesha in duhovnega učitelja Leeja Lozowicka.

Več o Rdeči Sokol

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(2)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).

Ocene in komentarji

Borut

Objavljeno 04.03.2020

Odlična knjiga za spoznavanje svojega jaza in

Odlična knjiga za spoznavanje svojega jaza in odkrivanje svoje biti. Priporočam vsem, kateri bi se radi poglobili vase

/

Objavljeno 25.08.2017

Čudovita knjiga!

Čudovita knjiga!

Opazovanje sebe: Prebujanje zavedanja

Rdeči Sokol

Vroča cena: 11,00 €

Prihranek: 10,90 € (50%)

Redna cena: 21,90 €

Opazovanje sebe: Prebujanje zavedanja

Oglejte si tudi