V vrečki ni artiklov.
Partíja

Eseji Boštjana Narata, zbrani pod naslovom Partija, so nabor tekstov, ki so se avtorju zapisali v zadnjih treh letih.

Nekateri izmed njih so nastali kot del doktorske naloge, ki jo je pisec zaključil leta 2010, drugi so bili objavljeni v različnih revijah in zbornikih (Literatura, Odzven 2011, Emzin, Lepa igra – zbornik ob razstavi v Mestni galeriji Ljubljana  ...), nekaj pa jih je nastalo posebej za zbirko. Vsebinsko se besedila navezujejo na glasbo, ki je bila, kot objekt hermenevtične refleksije, tema avtorjeve doktorske naloge, poezijo, film, gledališče, šport in pa seveda filozofijo, ki je poleg glasbe Naratov poklic. Slogovno se pisec ves čas giblje po tanki meji med filozofijo in literaturo, med strokovnim pogledom s strani in osebnim pristopom, hkrati pa se ves čas poigrava z žanri in iskanjem ter vzpostavljanjem lastnega jezika. Spremno besedo je napisal dr. Mladen Dolar.

O avtorju in njegovem delu

Boštjan Narat je odprt, zvedav in resen človek, ki svoje sile usmerja v plovbo po najrazličnejših svetovih. Večina ljudi ga povezuje z glasbenimi vodami, predvsem s skupino Katalena, s katero je poskrbel, da se je že skoraj pozabljena ljudska glasba v svoji nadčasovni dimenziji zlila z našim tu in zdaj. Da pa ne bi ostalo vse le pri »novih oblačilih ljudskosti«, se je s svojo senzibilnostjo podal tudi na pota kantavtorske glasbe ter s svojo glasbeno-besedilno poetiko obogatil našo glasbeno tradicijo na področju, kjer je to vse prej kot lahko. Ker počne vse s poglobljeno refleksijo, ne preseneča, da ga je študijsko zaneslo v vrtince »ljubljenja modrosti«, v katerih je uspešno združeval svoji ljubezni, filozofijo in glasbo. Še en filozof, porečete, a to je na »prvi pogled« še najmanj, pa s tem ne mislim vodenja cikla pogovorov z nenavadnim naslovom Filozofiranje v varieteju v ljubljanski kavarni Union, temveč predvsem njegove druge »moduse vivendi«, ki ne pritičejo običajni predstavi o aktivnosti filozofov: recimo njegove nastope v performansih in predstavah prodornih mlajših režiserjev ali v slovenski nogometni literarni reprezentanci, v kateri je, kar sploh ne preseneča, specialist za »igro z glavo«. Ne vem, kaj ga žene, bo že kaka frustracija, obsesija ali travma, da je k že itak uspešni karieri na različnih področjih dodal še vodenje oddaje Panoptikum na RTV Slovenija. Zdaj pa se s to knjigo poskuša še na polju esejistike, in to s širokim naborom tem, pri katerih pa vedno najde perspektivo, ki mu omogoča stvar osvetliti s presenetljivega zornega kota. Za njegovo esejiziranje je značilna mojstrska »dramaturgija besedil«, ki temelji na izvirnem, svežem in vsebini prilagojenem slogu ter ostrini misli, ki kljub pogosti zavitosti v metaforičnost (ali pa ravno zaradi tega) zarežejo v bralca.  

978-961-6897-49-5 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/p/a/partija.jpg 978-961-6897-49-5
18 EUR 2020-09-28 Zaloga: Na zalogi

Partíja

Partíja Boštjan Narat

Eseji Boštjana Narata, zbrani pod naslovom Partija, so nabor tekstov, ki so se avtorju zapisali v zadnjih treh letih.
Cena: 18,00 €

Podrobnosti artikla Partíja

ISBN 978-961-6897-49-5
Leto izdaje 2014
Število strani 132
Dimenzije 14,5 x 22,0
Vezava Trda vezava
Izdal Založba Pivec
Avtor Boštjan Narat

O avtorju Partíja

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).