V vrečki ni artiklov.

Peter C. Gotzsche

Peter C. Gøtzsche (rojen 26. novembra 1949) je danski zdravnik, medicinski raziskovalec in nekdanji vodja Nordijskega kohranističnega centra v Rigshospitaletu v Kopenhagnu na Danskem. Je soustanovitelj Cochrane Collaboration in je napisal številne kritike organizacij. Njegovo članstvo v Cochraneu je upravni odbor zaupal 25. septembra 2018.

Peter C. Gøtzsche

Po končani srednji šoli je Peter C. Gøtzsche leta 1974 študiral naravoslovno fakulteto in magistriral iz biologije in kemije. Kratek čas je Peter C. Gøtzsche delal kot učitelj. Leta 1975 se je Peter C. Gøtzsche zaposlil v farmacevtski industriji kot zastopnik zdravil za Astro AB; nekaj mesecev kasneje pa je postal produktni vodja. Leta 1977 je Peter C. Gøtzsche zasedel delovno mesto v Astra-Syntexu in bil odgovoren za klinična preskušanja. V Astra-Syntexu je začel študirati medicino in leta 1984 diplomiral kot zdravnik.

Peter C. Gøtzsche je delal v bolnišnicah v Kopenhagnu 1984–95. Leta 1993 je skupaj s Sir Iainom Chalmersom in približno 80 drugimi preiskovalci ustanovil The Cochrane Collaboration. Istega leta je Peter C. Gøtzsche ustanovil Nordic Cochrane Center. Leta 2010 je bil Peter C. Gøtzscheimenovan za profesorja kliničnega raziskovanja in oblikovanja na Univerzi v Kopenhagnu. Leta 2017 je bil izvoljen za člana upravnega odbora Cochrane, septembra 2018 pa je bil izključen. 

Peter C. Gøtzsche, kritičen do farmacevtske industrije in njenega vpliva na medicino, je v Cochraneu izrazil zaskrbljenost zaradi "naraščajoče avtoritarne kulture od zgoraj navzdol in vedno bolj komercialnega poslovnega modela", ki "ogroža znanstvene, moralne in družbene cilje organizacije. Izjavil je, da" Cochrane ne izpolnjuje več svojih temeljnih vrednot sodelovanja, odprtosti, preglednosti, odgovornosti, demokracije in držanja industrije zdravil na dosegu roke. " 

Gerd Antes iz Cochrane Deutschland je situacijo razlagal kot "krizo upravljanja" in pozval k "strogi usmerjenosti k ciljem in temeljnim načelom Cochraneovega" poimenovanja "znanstvene strogosti, znanja z minimalno pristranskostjo, največjim zaupanjem in doslednim varovanjem pred interesi -pogonski vpliv na dokaze "kot primarni.

Leta 2019 je Peter C. Gøtzsche ustanovil nov Inštitut za znanstveno svobodo, katerega cilj je "ohraniti poštenost in integriteto v znanosti".

Med njegovimi ugotovitvami raziskav je, da ima placebo presenetljivo majhen učinek in da imajo lahko številne metaanalize napake pri pridobivanju podatkov. Peter C. Gøtzsche in njegovi soavtorji so včasih kritizirali raziskovalne metode in interpretacije drugih znanstvenikov, npr. v metaanalizi placeba.

Peter C. Gøtzsche je komentiral metaanalizo in uredniško neodvisnost medicinskih revij. Pisal je o vprašanjih, povezanih z zdravniškim pisanjem, s stališčem, da gre za znanstveno kršitev. Prav tako je Peter C. Gøtzsche kritiziral široko uporabo antidepresivov SSRI.

V pismu British Medical Journal konec novembra 2020 je Peter C. Gøtzsche izpodbijal analizo tveganja smrtnosti za COVID-19 v Španiji in trdil, da je bila stopnja smrtnosti zaradi okužb primerljiva s srednjo vrednostjo "približno 1% za laboratorijsko potrjeno gripo med blagim pandemije gripe leta 2009. "

 

Naraščajoče Padajoče
po strani

Naraščajoče Padajoče
po strani