V vrečki ni artiklov.
Platno v jami
Platno v jami
Vsaka umetnost zrcali svoj čas in svet, v katerem se rodi. Najstarejša znana umetnost so jamske slikarije. Te jamske podobe v sebi skrivajo goščo informacij in so sredstvo komunikacije ali nekakšna prva semantika mislečega človeka, obenem pa tudi predstavljajo prvo kognitivno projekcijsko platno tako resničnega kot tudi imaginarnega sveta in nam razkrivajo dobo skokovitega razvoja človeškega zavedanja. Stena paleolitske jame je obenem tudi kanvas ali projekcijsko platno, na katerega se prenašajo v zavesti zajete podobe iz zunanjega in notranjega sveta, in ki obstaja kot prazaslon za mišljenje realnosti in nekakšna starodavna camera obscura. Slikarije niso torej le podobe zunanjega sveta, temveč tudi nekakšna psihična geografija. Morda je ta skriti svet za človeka gornjega paleolitika poln nevidne duhovne substance, duše in duha in so zato te slike polne vitalnosti in življenja, istočasno pa so tudi prav nasprotno slike smrti, mirovanja in negibnosti. Na temelju teh jamskih podob avtor razvije tri izvirne teoretske modele – model človeškega zavedanja Noesis, model magičnega mišljenja in model kreativnega anthroposa, pri čemer izpostavlja pomembnost ritma kot temeljne konstante zavedanja in učlovečenja, obenem pa podaja zelo zanimiv pregled najpomembnejših obstoječih tez in spoznanj o jamski umetnosti.

O avtorju
Boštjan Kovačič, po izobrazbi dipl. sociolog, se že vrsto let posveča preučevanju fenomena zavedanja in drugih podobnih vprašanj. V svoji prvi knjigi z naslovom Ples, duh in človeška kultura je predstavil ples kot pojav, ki je širši kot kultura sama. V drugi knjigi, ki je pred vami, se je predvsem posvetil vprašanjem začetka zavedanja, kulture in umetnosti v človeški vrsti in predstavil tudi svoj izvirni model delovanja zavedanja, ki ga je poimenoval Noesis.
9789616934770 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/9/7/9789616934770.jpg 9789616934770
19 EUR 2021-04-28 Zaloga: Na zalogi

Platno v jami

Platno v jami Boštjan Kovačič

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 95 zlatnikov = 0,95 €.
Platno v jami Vsaka umetnost zrcali svoj čas in svet, v katerem se rodi. Najstarejša znana umetnost so jamske slikarije. Te jamske podobe v sebi skrivajo goščo informacij in so sredstvo komunikacije ali nekakšna prva semantika mislečega človeka, obenem pa tudi predstavljajo prvo kognitivno projekcijsko platno tako resničnega kot tudi imaginarnega sveta in nam razkrivajo dobo skokovitega razvoja človeškega zavedanja. Stena paleolitske jame je obenem tudi kanvas ali projekcijsko platno, na katerega se prenašajo v zavesti zajete podobe iz zunanjega in n...
Cena: 19,00 €

Podrobnosti artikla Platno v jami

ISBN 9789616934770
Leto izdaje 2016
Število strani 220
Dimenzije 21,0 x 15,0
Vezava Trda vezava
Izdal Amalietti & Amalietti
Avtor Boštjan Kovačič

O avtorju Platno v jami

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).