Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Pod masko skrit in norčavo odkrit

Na zalogi
SKU
9789616008419
Dodaj v primerjavo
Cena 42,00 €
Dodaj na seznam želja

Avtor monografije Pod masko skrit in norčavo odkrit Primož Hieng že več kot desetletje redno spremlja pustne šege in običaje na Slovenskem. Pred tremi leti je izšla njegova prva knjiga Ta norčavi pustni čas, ki je bila kmalu razprodana. Za desetletno fotografsko dokumentiranje in opisovanje pustnih šeg in običajev na Slovenskem je leta 2011 prejel Murkovo listino, leta 2013 pa za isto delo še priznanje Kultura-Natura.si Naša Slovenija 2013. Konec letošnjega maja mu je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov Slovenije podelila še eno pomembno priznanje, to je delovno oziroma študijsko štipendijo.

V novi knjigi Pod masko skrit in norčavo odkrit avtor z izbranimi besedili in fotografijami predstavlja pustne šege v Drežniških Ravnah, v Drežnici in na Vrsnem pri Kobaridu. Spoznali boste, zakaj se ljudje zabavajo na pustovanju v Morskem in kakšni so Liški pustje iz Kanala ob Soči. Avtor spregovori o Cerkljanskih lavfarjih in s fotografijami prikaže lepoto njihovih mask, predstavi škoromate iz Hrušice, šjme iz Pregarij v Brkinih, šeme iz Vrbice in nenavadne maske z Velikega Brda pri Ilirski Bistrici.

Hiengovi zapisi in fotografije so nastali še na pustovanjih v Cerknici z znamenitimi Butalci, v Ponikvah in Zagorici v dobrepoljski dolini ter na Viru pri Domžalah. Razloži še, kje vse se pojavljajo koši, v katerih ženske prenašajo moške. Brez kurentov s Ptujskega in Dravskega polja ter iz Haloz in Slovenskih goric ni pravega pusta, prav tako znani pa so tudi orači iz Podlehnika in okolice. Prebrali boste lahko, kdo so ženitovanjski kopjaši, avtor pa se je pomešal tudi med pustno obarvane Cigane iz Dornave. Bil je na Borovem gostüvanju v Bodoncih na Goričkem in na novo odkril Obrske prutarje z Velikega Obreža pri Dobovi.

V knjigi je poleg besedil še več kot 210 skrbno izbranih barvnih fotografij, ki so bile posnete v zadnjih treh letih na vseh pustnih koncih Slovenije.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789616008419
Leto izdaje 2014
Število strani 199
Dimenzije 22,5 x 30,0
Vezava Trda
Avtor Andrej Hieng
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Pod masko skrit in norčavo odkrit
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Pod masko skrit in norčavo odkrit

Cena 42,00 €