Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Podjetniška država

Na zalogi
SKU
978-961-7050-26-4
Dodaj v primerjavo
Cena 26,90 €

Podjetniška država: Razkrinkavanje zmot o javnem in zasebnem sektorju po vsem svetu vzbuja še kako potrebno debato o vlogi države pri stimulaciji gospodarske rasti, do katere pripeljejo dolgoletne inovacije.

Dodaj na seznam želja

Država

Knjiga izčrpno ovrže zmoto o nerodni, birokratski državi nasproti dinamičnemu, inovativnemu zasebnemu sektorju. V nizu dobro analiziranih primerov – od informacijskih tehnologij, biotehnologije, nanotehnologije do današnjih zelenih tehnologij – profesorica Mazzucato pokaže, da drži ravno nasprotno: zasebni sektor najde pogum za investiranje šele potem, ko je podjetniška država že naredila tvegane investicije. V intenzivno raziskanem poglavju avtorica tako razkriva, da je bila vsaka tehnologija, zaradi katere je iPhone tako »pameten«, financirana s strani vlade: internet, GPS, zaslon na dotik in glasovno aktivirana Siri.

Mariana Mazzucato kontroverzno razpravlja, da je skozi zgodovino sodobnega kapitalizma država ne le usmerjala razvoj določenih trgov, pač pa jih tudi aktivno oblikovala in celo ustvarjala. Pri tem ji je včasih uspelo, včasih pa tudi spodletelo. Z nepriznavanjem vloge države pri takšnem dejavnem tveganju in pretvarjanjem, da država le navija s strani, medtem ko zasebni sektor trdi, je bil ustvarjen »inovacijski sistem«, v katerem se pričakuje, da javni sektor sprejema tveganja, dobički pa se privatizirajo. Podjetniška država je knjiga, v kateri avtorica premišljuje, kako spremeniti to disfunkcionalno dinamiko na ta način, da ekonomska rast ne bo le »bistroumna« pač pa tudi vključujoča.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-7050-26-4
Leto izdaje 2018
Število strani 404
Dimenzije 22,0 x 15,0
Vezava Mehka
Izdal UMco
Avtor Mariana Mazzucato
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Podjetniška država
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Podjetniška država

Cena 26,90 €