V vrečki ni artiklov.
Podobe neupodobljivega - (nevro)znanost, fenomenologija, mistika

Podobe neupodobljivega Sebastjana Vörösa (r. 1981) so poglobljena interdisciplinarna študija mističnega doživljanja. Avtor na zanimiv in kritičen način predstavi klasične opise mističnega doživljanja v različnih religioznih tradicijah ter sodobne nevroznanstvene raziskave, ki skušajo odkriti, kateri možganski deli so dejavni med mističnimi izkustvi. Pri tem se sprašuje, ali (in kako?) je o mističnih izkustvih sploh mogoče govoriti, ali jih je mogoče gojiti s posebnimi (meditativnimi) praksami, ali (in po čem?) se razlikujejo od psihopatoloških izkustev ter ali (in kaj?) nam lahko povedo o nas in svetu.

Iz ovitka:

Mistika in mistična izkustva veljajo v dobršnem delu sodobnega akademskega diskurza bodisi za ekstravagantni kuriozum, eksotično cvetico, ki uspeva le v ezoterični atmosferi duhovnosti in ima le malo opraviti z vsakdanjim življenjem, bodisi za obskurni monstruozum, groteskno mešanico vraževerja, čarovnije in iracionalnosti, ostalino prastarih predsodkov in mitične zavesti. Namen pričujoče razprave je z obravnavo različnih vidikov mističnega doživljanja – od nevroznanstvenih, ki so v zadnjih dveh desetletjih vzklila pod okriljem nevroznanstvene revolucije, preko fenomenoloških, s katerimi skuša natančneje očrtati doživljajsko krajino, skozi katero se vije mistika, doepistemoloških, v katerih obravnava vprašanje, ali in kakšno spoznavno vrednost imajo mistična doživetja – pokazati, da so tovrstna stališča napačna. Podobe razkrivajo številne zmotne predstave o mističnih izkustvih, odstirajo nove teoretsko-pragmatične poti za njihovo preučevanje in dokazujejo, da je mistika resda mračnaa ne mračnjaška, ali drugače, da se mistična izkustva razumu izmikajo, a ga ne ukinjajo. Nasprotno, s svojo preobrazbeno razsežnostjo ga dopolnjujejo in vpenjajo v okvir celobitne (ne-dvojne) vednosti, ki predhodi vsaki delitvi na »znotraj« in »zunaj«, »tukaj« in »tam«.

9789616519755 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/2/0/2014-12-20-odprti-termin-za-kulturo-podobe-neupodobljivega-35737.gif 9789616519755
25 EUR 2021-08-08 Zaloga: Na zalogi

Podobe neupodobljivega - (nevro)znanost, fenomenologija, mistika

Podobe neupodobljivega - (nevro)znanost, fenomenologija, mistika Sebastjan Vörös

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 125 zlatnikov = 1,25 €.
Podobe neupodobljivega Sebastjana Vörösa (r. 1981) so poglobljena interdisciplinarna študija mističnega doživljanja. Avtor na zanimiv in kritičen način predstavi klasične opise mističnega doživljanja v različnih religioznih tradicijah ter sodobne nevroznanstvene raziskave, ki skušajo odkriti, kateri možganski deli so dejavni med mističnimi izkustvi. Pri tem se sprašuje, ali (in kako?) je o mističnih izkustvih sploh mogoče govoriti, ali jih je mogoče gojiti s posebnimi (meditativnimi) praksami, ali (in po čem?) se razlikujejo...
Cena: 25,00 €

Podrobnosti artikla Podobe neupodobljivega - (nevro)znanost, fenomenologija, mistika

ISBN 9789616519755
Leto izdaje 2013
Število strani 582
Dimenzije Ne
Vezava Ne
Izdal Kud Logos
Avtor Sebastjan Vörös

O avtorju Podobe neupodobljivega - (nevro)znanost, fenomenologija, mistika

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).