Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Poklon Himalaji

Na zalogi
SKU
978-961-94896-6-6
Dodaj v primerjavo
Cena 21,00 €

Dva popotnika v družbi legendarnega alpinista (Viki Grošelj) in zagretih pohodnikov v deželi, ki te pričaka s kulturnim šokom na eni strani ter nepopisno lepoto in mirom na drugi strani. Njihova skupna točka je ljubezen do gora. Dežela, ki te najprej šokira, potem odbija, nato pa neizmerno privlači, tako kot gore, ki so gospodarice tega dela sveta. S posebno energijo prežeta dežela, kjer sanje lahko postanejo resničnost.

Dodaj na seznam želja

Himalaja

Krožna pot Anapurna (Annapurna) je popularna pot med popotniki, ki radi ustavijo pogled na mogočnih gorah Himalaje. Prav ta pot je bila izbrana za najboljšo pohodno pot na dolge razdalje na svetu. Stik s pristnimi domačini še popestrijo zanimivo doživetje. Pot namreč vodi preko izjemno raznolike pokrajine. Tako pohodniki občudujejo reke in slapove Himalaje, se čudijo nasadom jablan, ki uspevajo nad 4000 metri nadmorske višine, prečkajo riževe terase, polna in travnike, vse do najvišje točke prelaza Thorong La (5416 m).

Pot je široka in enostavno prehodna. Večjo težavo pohodnikom predstavlja dihanje na takih višinah (med potjo se priporoča izobraževanje o višinski bolezni ter je obvezno postopno prilagajanje na višino) ter mraz, ki mnogim v tistih kamnitih kočah brez ogrevanja krati spanec.

Prav o tej poti, kjer včasih manjka kisika, drugič volje, kjer včasih zebe, drugič nas opeče močno sonce, kjer se krepi spoštovanje do najvišjih gora tega sveta … je pisala Barbara Popit v knjigi Poklon Himalaji. 

Odlomek iz knjige: 

Stojim na vrhu neznane gore, sama v družbi sonca, ki me greje po licih, in skrbi, da ne dobim ozeblin, saj je prekleto mrzlo. Nad mano je samo modro nebo, pod mano tam daleč je življenje, ki ga tukaj na gori ni. Vpijam sončne žarke in ne morem verjeti, da sem prilezla na vrh. Toda kako? Ozrem se naokoli, toda nikjer nikogar.

Tiste sive pojave, ki me je spremljala zadnje dni, ne vidim nikjer. Sem mar imela privide? Kako sem prišla na goro? Vprašanja brez odgovorov.

Prelep je ta svet, tukaj gori, prelep je pogled, ki seže do obzorja, in za trenutek se mi zdi, da celo vidim, da je zemlja okrogla. Težko dihanje se je rahlo umirilo ali pa sem se umirila jaz. Slišim bitje lastnega srca, ki neutrudno dela in poganja kri po telesu. Ne čutim samote; nasprotno, prav pomirjena sem. Počutim se, kot bi bila v svojem magičnem kraljestvu, kjer imajo gore glavno vlogo in skrbijo za izbrance, ki jim dovolijo vstop na svoja ramena ali pa celo na sam vrh. Zadiham s polnimi pljuči, pa še vedno ne dobim dovolj kisika, ki bi mi olajšal dihanje tu zgoraj. Ne vem, kako visoko sem, samo čutim, kako postajam utrujena. Kar obsedela bi tukaj, v tej tišini in lepoti, ki me obdaja. Tukaj se življenje ustavi. Čas ne pomeni nič, samo mraz je trenutno gospodar tega območja. Misli izpuhtijo in ko se iz daljave zazrem sama nase, zagledam kupček rdečih oblačil, ki počiva na vrhu neznane gore. Prizor, kot bi ga že nekje videla. Opazujem ta kupček oblačil, ki negibno sedi, kot bi meditiral na vrhu sveta. Sam, poglobljen globoko vase, v svoj svet. Svet lepote in tišine.

Zavedam se, da je treba priti še nazaj, zato se počasi odpravim navzdol. Orkanski veter me premakne, kot bi bila punčka iz cunj, in slišim ga, kako prepeva neznano pesem. Čutim otrple prste, čutim, kako mraz objema prste na nogah in osvaja moj obraz ter si počasi prilašča celo telo.

»Čim prej moram dol,« rečem sama sebi in tisti sivi pojavi, ki je nikjer več ne vidim. Svinčeno težke noge me nikakor nočejo ubogati. Hodim, kot bi bila pod vplivom žlahtne kapljice, ki te ponese v drugi svet. Že skoraj obupana od nezmožnosti kljubovanja vetru, ki prinaša še dodaten mraz, se zazrem v nebo, ki iz trenutka v trenutek postaja vedno bolj zlovešče, in prosim za pomoč. Koga, ne vem. Težko diham in trudim se ohranjati ravnotežje ob sunkih vetra, borim se z njim z gromozansko željo, da ga premagam. Globoko v sebi sem prepričana, da mi bo uspelo, toda iz minute v minuto se prepričanje počasi krha, moje telo je vse šibkejše in nemočno tava po neskončni belini. Solze obupa zmrzujejo, kot bi želele ostati za spomin na ta dogodek. Za hip počakam, da si naberem kanček moči, ko me počasi preplavi toplota, tista prijetna, ki ti da nov zagon za nadaljevanje poti.

Viki Grošelj – predgovor v knjigi

V sanskrtu, jeziku starodavnih civilizacij ob Indu in Gangesu, beseda Himalaja pomeni domovanje snega. Tako so poimenovali ogromno gorsko pregrado med plodnimi indijskimi ravninami na jugu in visoko tibetansko planoto na severu. Zaradi njene izjemne višine in nedostopnosti se je o njej spletlo nešteto legend. Še danes ljudje, ki živijo pod njo, verjamejo, da na njej prebivajo njihovi bogovi. In to z razlogom. Milijone ljudi je življenjsko odvisnih od nje in njenih voda, ki jim na plodne ravnice prinašajo tako življenje kot smrt.

Himalajska višavja so s svojo nezemsko lepoto dolgo ostajala nedotaknjena. Ob koncu 19. stoletja pa so na vznožje začeli prihajati prvi tujci, ki so želeli nekaj za domačine drznega in nerazumljivega. Vstopiti so hoteli v domovanje bogov, prav na vrhove najlepših božjih palač. Glas o čudesih Himalaje se je zaradi njih razširil po vsem svetu. Vse več tujcev je začelo prihajati v ta »nebesa na zemlji«. Poleg raziskovalcev, alpinistov in pustolovcev je Himalaja privabljala tudi številne druge »iskalce resnice«. Vse bolj je postajala resnična, otipljiva Šangri-La, mitična, skrivnostna, izmuzljiva dežele večne sreče, raj na Zemlji. Raj, ki ga tako v fizičnem kot duhovnem pomenu iščejo vsi tisti, ki se sprašujejo o vzrokih, smislu in pomenu našega bivanja.

Ob tem sploh ni pomembno, na kakšen način in s kakšnim namenom se človek tej čudežni deželi približa. Vsakogar, tudi če tega ne zazna takoj, prevzame, ga na nek način zasvoji in preoblikuje. Večino tako močno, da se tja vedno znova vrača zaradi dragocenih življenjskih izkušenj in občutka svobode, ki te obenem uči odgovornosti. Himalaja je prava lekcija vztrajnosti, predanosti, tovarištva, strpnosti in sočutja, obenem pa pravi izziv za iskanje meja lastnih sposobnosti. Nevsiljivo te tudi spodbuja, da bi postal boljši. Ne le kot raziskovalec, plezalec, popotnik, mistik ali kaj drugega, ampak predvsem kot človek.

Številni popotniki in popotnice, ki so se dotaknili Himalaje, so kmalu prišli do spoznanja, da se je zgodilo ravno obratno. Himalaja se je dotaknila njih. Tako močno, da so svoja občutja, doživetja in razmišljanja skušali ubesediti. Tole je zgodba ene od njih.

 

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-94896-6-6
Leto izdaje 2021
Število strani 191
Dimenzije 14,7 x 21,0
Vezava Mehka
Izdal Katapult
Avtor Barbara Popit
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Poklon Himalaji
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Poklon Himalaji

Cena 21,00 €