KNJIGA MESECA - svetovna uspešnica Moč Zemlje + GRATIS dostava:)

V vrečki ni artiklov.
Polomljeni vilin
Zbirka zgodb Polomljeni vilin ima v opusu Cvetke Bevc posebno mesto. V njej do polnega izraza pride pristop, ki ga je avtorica ubrala že na nekaj mestih v romanu Krakovjak za Rozo. Spregovorijo namreč predmeti, ki so z akterji »človeških zgodb« usodno povezani.
V vsaki zgodbi sledimo dvojnemu dogajanju, na prvi ravni predmet pripoveduje svojo zgodbo, na drugi ravni pa zgodbo človeka, s katerim je usodno povezan. Predmeti so zainteresirani za akterje človeških zgodb, so do določene mere odraz njihovih notranjih stanj in stisk, a v njihove usode ne morejo poseči drugače, kot da opravijo vlogo, za katero so izvorno namenjeni.
Usoda predmeta in usoda z njim povezanega človeka sta na tej ravni podvojeni, identični. – Celoto zgodb Polomljenega vilina lahko sicer razvrstimo na tri kroge. Na zunanjem obodu so tri zgodbe, ki z vsemi preostalimi niso neposredno povezane, a po svojem notranjem ustroju in dinamiki vsekakor sodijo v zbirko, nekoliko bolj proti notranjosti stojijo zgodbe, ki izrisujejo zgodbo Vincenca Vutnika, njegove punce Dominike in njegovega prijatelja, policijskega inšpektorja Boruta Višnjeca, samo osredje zbirke pa predstavljajo zgodbe, ki pripovedujejo »zgodbo« Vida Rakovnika, Ane Jereb in Adama Polha.
Rečemo lahko, da se glavnina Polomljenega vilina približuje romaneskni strukturi. Kakšno vlogo in povezavo pri vsem skupaj pa ima naslovni polomljeni vilin? Je tisti, ki reši gotove smrti Vida Rakovnika, otroka treh očetov. »Prvega, ki si tega imena ni zaslužil, drugega, ki ga je rešil smrti, in tretjega, ki ga je ohranjal pri življenju.«
Vilin se zastavi za človeško bitje, kar plača s pohabo, a vendar lahko s tem samo odloži njegovo temeljno usodo, njegovo temeljno resnico, ki je smrt. A vilinovo žrtvovanje ima vendarle smisel, kajti na poti do končnega cilja, do smrti, je navsezadnje toliko vsega. (Robert Titan Felix)
15457 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/sielpreview/preview31476c8b7699dfdd1de32913e0df264d.jpg 978-961-6780-28-5
22 EUR 2021-06-19 Zaloga: Na zalogi

Polomljeni vilin

Polomljeni vilin Cvetka Bevc

Zbirka zgodb Polomljeni vilin ima v opusu Cvetke Bevc posebno mesto. V njej do polnega izraza pride pristop, ki ga je avtorica ubrala že na nekaj mestih v romanu Krakovjak za Rozo. Spregovorijo namreč predmeti, ki so z akterji »človeških zgodb« usodno povezani. V vsaki zgodbi sledimo dvojnemu dogajanju, na prvi ravni predmet pripoveduje svojo zgodbo, na drugi ravni pa zgodbo človeka, s katerim je usodno povezan. Predmeti so zainteresirani za akterje človeških zgodb, so do določene mere odraz njihovih notranjih stanj in stisk, a v njihove usode ne morejo poseči drugače,...
Cena: 22,00 €

Podrobnosti artikla Polomljeni vilin

ISBN 978-961-6780-28-5
Leto izdaje 2010
Število strani 178
Dimenzije 13,5 x 20,5
Vezava Ne
Izdal Litera
Avtor Cvetka Bevc

O avtorju Polomljeni vilin

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).
Polomljeni vilin

Oglejte si tudi