Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Popolna omama

Na zalogi
SKU
9789610155102
Dodaj v primerjavo
Cena 27,99 €

Popolna omama pogleda voditeljem tretjega rajha in njihovemu poslušnemu narodu dobesedno pod kožo in v žile. V njih ni bilo ničesar arijsko čistega, zato pa precej strupene kemije, medtem ko so uradno vodili strogo politiko »boja proti drogam

Dodaj na seznam želja

Droga

Ko je Nemčija leta 1940 napadla Francijo, so bili vermahtovi vojaki pod vplivom 35 milijonov odmerkov pervitina. Tudi domnevni abstinent Hitler je bil odvisen od eukodala, opiata, močnejšega od heroina. Vsakodnevno je od svojega osebnega zdravnika Thea Morella dobival injekcije z najrazličnejšimi dopinškimi sredstvi, dvomljivimi hormonskimi preparati, pa tudi s trdo drogo. Samo tako je lahko kot diktator vzdrževal svojo norost do konca.

Vprašanje poživil in drog v tretjem rajhu, njihovega vpliva na potek druge svetovne vojne s knjigo Popolna omama, ki jo je, navdahnjen z mnogimi zgodovinskimi dokumenti in izčiščenim pripovedovalskim čutom, napisal nemški pisatelj Norman Ohler, dobiva nesluten pospešek.

Poživilo, ki se je tržilo pod imenom pervitin, kemično pa je šlo za metamfetamin, ki je danes prepovedana droga, je bilo v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko so na oblast prišli nacisti, že močno razširjeno v Nemčiji. Šele pred začetkom druge svetovne vojne je postalo »zdravilo« na recept. Dajali so ga tudi vojski, zato je v prvih hitrih nemških ofenzivah na Poljsko in Francijo gotovo odigralo pomembno vlogo, saj so bili vojaki lahko budni tudi več dni in noči in so v tem času (recimo s tanki) že lahko osvojili dobršen del ozemlja teh držav.

Manj učinka je imelo na ruski fronti, kjer nekaj dni (in nekaj sto kilometrov) ni pomenilo nič. A droge niso bile samo stimulans nemške vojske na splošno: Ohler v tej knjigi podrobno obdela tudi Hitlerjev primer, »primer pacienta A«. Firerja, sicer velikega načelnega nasprotnika kakršnih koli odvisnosti, je njegov osebni zdravnik Theodor Morell vsa vojna leta pital in fiksal z različnimi stimulansi, ki so bili vse bliže trdim drogam, s čimer ga je ohranjal aktivnega in na videz vitalnega, čeprav seveda tudi na račun vse bolj omračenega uma. Šokantno branje!

Novinar in pisatelj Norman Ohler (1970) je obiskoval hamburško šolo za novinarje ter študiral kulturologijo in filozofijo. Za Popolno omamo je pet let raziskoval v arhivih v Nemčiji in ZDA, preučil množico izvirnih dokumentov, govoril s pričami, vojaškimi zgodovinarji in zdravniki.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789610155102
Leto izdaje 2019
Število strani 338
Dimenzije 20,5 x 14,5
Vezava Trda
Izdal Mladinska knjiga Založba d.d.
Avtor Norman Ohler
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Popolna omama
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Popolna omama

Cena 27,99 €