Poslovna rast pomeni fazo v razvoju posameznega podjetja, ko se to začne širiti in išče možnosti za dodaten dohodek. Poslovna rast je odvisna od življenjskega ciklusa organizacije, trendov rasti industrije, v katerem podjetje deluje, in tudi želje lastnikov po pridobivanju dodatnega kapitala.

Vendar pa poslovne rasti podjetja ni mogoče meriti samo z enim parametrom, ampak se lahko izhaja iz dohodka, prodaje, vrednosti družbe, dobička, števila strank, števila zaposlenih. Podjetja, za katere je značilna poslovna rast, lahko v določenih postavkah rastejo, v drugih pa ne, saj lahko recimo podjetje poveča dohodek z novimi strankami ali pa z istim številom strank, s katerimi sklenejo večje posle kot prej, prodaja lahko raste, če se zniža cena izdelka, kar pomeni, da se lahko dohodek kljub večji prodaji zmanjša.

Iz tega razloga je lahko težko opredeliti poslovno rast, zato si mora vsakdo sam odgovoriti na vprašanje, kaj zanj pomeni poslovno rast in kateri dejavniki morajo v njegovih očeh rasti.

Gledano z vidika posameznika spada med poslovno rast verjetno tudi poslovna sposobnost osebe, kot je poslovno komuniciranje, poslovno razmišljanje, poslovna retorika, razne poslovne ideje itd.

Poslovna rast je seveda tudi odvisna od stopnje rasti posameznega podjetja, saj starejšim podjetjem ni treba tako hitro rasti kot na novoustanovljenim podjetjem. Poslovno rast ženejo predvsem ljudje, poslovodje, direktorji, drugi zaposleni, v poslovno rast usmerjena strategija, ustrezni procesi in infrastruktura, ki spodbujajo rast podjetja, nenazadnje pa se vsa poslovna rast začne in konča pri zadostnih finančnih sredstvih.

Če lastnik podjetja nima dovolj sredstev za zaposlovanje ustreznih kadrov (ki imajo veščine poslovne sposobnosti in poslovnega komuniciranja), za investicije v infrastrukturo in razvoj izdelkov ter storitev in za širjenje proizvodnih procesov, potem je bistveno težje zadostiti tudi ostalim pogojem za poslovno rast organizacije. Seveda je treba biti previden tudi pri zagotavljanju likvidnosti v takšnih primerih, zato mora biti poslovna rast zastavljena premišljeno in dolgoročno vzdržno. Optimizacija poslovnih procesov je prav tako pomembna za poslovno rast in razvoj podjetja, ne smemo pa pri poslovni rasti pozabiti tudi na lojalnost do podjetja, kar se spodbuja z ustreznim odnosom do zaposlenih in strank.

V knjižni rubriki poslovna rast, komunikacija in uspešnost priporočamo sledeče knjige: KNJIGA LETA 2019 Motivacijski načrt, Začni z 'zakaj', Z idejo do bogastva!,
Pravilo 5 sekund.

Poslovna rast, komunikacija in uspešnost

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 67

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 67

na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top