Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Pot Šamana

Na zalogi
SKU
9789616943741
Dodaj v primerjavo
Cena 23,00 €

Knjiga, ki temelji na neposrednih izkustvih in poglobljenem študiju, je že nekaj desetletij najpomembnejši vir za vse, ki jih zanimajo medkulturne in sodobne oblike šamanizma. 

Dodaj na seznam želja

Šamanizem

Šaman je človek, ki je zmožen »potovati« v duhovni svet in se z njim sporazumevati. Šamani, z drugimi besedami vrači, čarovniki, čarodeji, zdravilci ali sveti, so od nekdaj del plemenskih ljudstev. Obredni zdravilci oz. šamani so ljudje znanja in določenih sposobnosti, ki niso dane vsakomur. Sposobnost je navadno že prirojena, lahko pa si jo pridobijo kasneje: ob premagovanju hude bolezni, smrti ali z učenjem pri specialistu, vendar je določena predispozicija vedno prisotna. Prirojena nagnjenost se lahko deduje po starših, lahko pa je posledica določenih znamenj ob rojstvu. Klicu se mora človek odzvati, sicer lahko hudo zboli. V vsakem primeru pa je bolezen (kot preizkus) neizogibna.

Šamanizem lahko na široko opredelimo kot način zdravljenja in duhovnega vodenja, ki obsega prehod v trans. Šaman lahko uporabi halucinogene rastline ali ponavljajoče se zvoke, npr. bobnanje ali vrtenje ragelj, da preide v stanje spremenjene zavesti, v katerem lahko določi vzrok bolezni in izve, kako jo ozdraviti. Nekateri terapevti pravijo, da pridejo v stik z duhovnim vodnikom. Sodobni ali novi šamanizem povezuje tradicionalne metode s sodobnimi terapijami, kot sta svetovanje in vizualizacija. Gre za pomoč pri samozdravljenju, za spreminjanje verovanj in načina mišljenja, ki določene simptome povzročajo. Šamani trdijo, da zdravijo »duševne bolezni«, ki lahko prizadenejo čustveno in telesno zdravje.

Kar je Jogananda napravil za hinduizem in D.T. Suzuki za zen, je Michael Harner napravil za šamanizem. Ustanovil je Fundacijo za šamanske študije in uvedel šamanizem v sodobno življenje. Knjiga je rezultat dolgoletnega antropološkega terenskega dela, medkulturnih proučevanj, eksperimentalnih raziskav in neposrednih izkustev med ekvadorskimi Hivari in perujskimi Konibi.

Leta 1956 je odpotoval v Amazonijo, kjer je med Hivari naletel na šamanizem, ukoreninjen v vsakdanje življenje. Nekaj let pozneje je v perujski Amazoniji, kjer se je pri Konibih želel poučiti o njihovem duhovnem sistemu, preizkusil napitek iz ajahuaske, ki mu je spremenil življenje. Po vrnitvi k Hivarom je proučeval psihedelični šamanizem, saj so mu zaupali, da je pravo svetlobo resničnosti mogoče zagledati le z uživanjem psihedeličnih rastlin. Po temeljitem proučevanju šamanizma je s Fundacijo širil védenje o šamanskih metodah na osnovi bobnanja, vizualizacije in drugih tehnik brez uporabe psihoaktivnih snovi.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789616943741
Leto izdaje 2020
Število strani 224
Dimenzije 14,4 x 22,0
Vezava Mehka
Izdal Založba Primus
Avtor Michael Harner
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Pot Šamana
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Pot Šamana

Cena 23,00 €