V vrečki ni artiklov.
Potopljena preteklost: Arheologija vodnih okolij in raziskovanje podvodne kulturne dediščine v Sloveniji

Zaradi izrazitih prednosti, ki jih Sloveniji prinašata poudarjena geografsko-prometna lega in izobilje vodnih virov, se lahko namreč pohvalimo z izjemno bogato kulturno dediščino v potopljenih okoljih, ki je v primeru kolišč na Ljubljanskem barju z nominacijo za seznam svetovne dediščine in najdb iz Ljubljanice z objavo v prestižni poljudno-znanstveni reviji doživela tudi širšo mednarodno promocijo.

Tako ni naključje, da ima tudi raziskovanje podvodnih arheoloških najdišč pri nas eno najdaljših tradicij na svetu, ki sega vse do podviga potapljačev avstro-ogrske mornarice na Vrhniki po naročilu Deželnega muzeja leta 1884. Nadaljni razvoj te znanstvene poddiscipline je zaznamovala serija nepovezanih, a kljub temu zelo uspešnih pobud, in sicer prek raziskav Centra za podvodna raziskovanja SRS v zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja ter posegov Pomorskega muzeja Sergeja Mašera iz Pirana in Narodnega muzeja v 80-ih, do dejavnosti Skupine za podvodno arheologijo (SPA) v letih 1994-2008.

Prvi del pričujoče publikacije je  posvečen zgoščenemu, albumskemu pregledu zgodovine tega
raziskovalnega področja v Sloveniji izpod peresa urednika, ki pa je nastal z dragoceno pomočjo glavnih akterjev in poznavalcev tega dogajanja.

Drugi del zbornika združuje vabljene prispevke uveljavljenih slovenskih strokovnjakov, ki se jim z
obravnavama na naš prostor vezane tematike priključujeta tudi dva hrvaška arheologa. Vsebinsko rdečo nit prispevkov pomenijo voda in rezultati najnovejših raziskav raznoterih oblik nekdanjih človeških dejavnosti v vodnih in obvodnih ambientih, vključno z zanimivim orisom zgodovine profesionalnega potapljanja pri Slovencih.

• 33 domačih in tujih avtorjev • 42 člankov • 420 enot slikovnega gradiva  

978-961-261-251-1 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/p/o/potopljena_preteklost.jpg 978-961-261-251-1
69.99 EUR 2020-09-25 Zaloga: Na zalogi

Potopljena preteklost: Arheologija vodnih okolij in raziskovanje podvodne kulturne dediščine v Sloveniji

Potopljena preteklost: Arheologija vodnih okolij in raziskovanje podvodne kulturne dediščine v Sloveniji Več avtorjev

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 349 zlatnikov = 3,49 €.
Zaradi izrazitih prednosti, ki jih Sloveniji prinašata poudarjena geografsko-prometna lega in izobilje vodnih virov, se lahko namreč pohvalimo z izjemno bogato kulturno dediščino v potopljenih okoljih, ki je v primeru kolišč na Ljubljanskem barju z nominacijo za seznam svetovne dediščine in najdb iz Ljubljanice z objavo v prestižni poljudno-znanstveni reviji doživela tudi širšo mednarodno promocijo. Tako ni naključje, da ima tudi raziskovanje podvodnih arheoloških najdišč pri nas eno najdaljših tradicij na svetu, ki sega v...
Cena: 69,99 €

Podrobnosti artikla Potopljena preteklost: Arheologija vodnih okolij in raziskovanje podvodne kulturne dediščine v Sloveniji

ISBN 978-961-261-251-1
Leto izdaje 2012
Število strani 416
Dimenzije 21,0 x 30,0
Vezava Trda vezava
Izdal Založba Didakta
Avtor Več avtorjev

O avtorju Potopljena preteklost: Arheologija vodnih okolij in raziskovanje podvodne kulturne dediščine v Sloveniji

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).